Kettlebell edzés nőknek

Hogy miért ideális a Kettlebell edzés nőknek? Sokan azt gondolják – igencsak tévesen -, hogy nem igazán való a Kettlebell edzés nőknek. Az edzés során használt, a saját anyagából kiképzett füllel ellátott súlyos vasgolyók első ránézésre kicsit elidegeníthetik az edzeni kívánkozó hölgyeket. Az érvek a következők, amelyek „elmagyarázzák”, hogy „miért nem való” a Kettlebell edzés nőknek is: http://www.betterbell.hu/noknek

  • Vannak, akik szerint a súlyzókkal végzett edzés alapvetően férfias dolog, ezért csak férfiaknak való.
  • Vannak, akik úgy vélik, hogy a súlyzós edzés túl nagy izomzatot fejleszt, amitől a nőiességük háttérbe szorulhat, vagy visszafejlődik.
  • Egyesek szerint a Kettlebell edzés nőknek alapvetően egy túl kemény dolog, hiszen a ők a „gyengébbik” nem képviselői.
  • Mások szerint egy nő fel sem tudja emelni azokat a vassúlyokat.
  • Bizonyos vélemények szerint a Kettlebell edzés nőknek egy meglehetősen sérülésveszélyes vállalkozás.

Kettlebell edzés nőknek

Kettlebell edzés nőknek – a sztereotípiákkal szemben

Fentiek „vélekedések”, vagy „vélemények” világosan megmutatják bárki számára, hogy meglehetősen soviniszta hozzáállás a Kettlebell edzés nőknek szóló témakörét ilyen módon véleményezni. Aki edzett már valaha, az észre vehette, hogy nők legalább olyan számban vesznek részt edzéseken, mint férfiak, még ha az erőedzések vállfajában nem is olyan aránnyal, mint összességében véve. Mindezeket egybe vetve elmondhatók az alábbiak.

  • A Kettlebell edzés nőknek éppúgy való, mint férfiaknak, figyelembe véve természetesen az alkati és izomzati sajátosságokat. Megfelelően képzett edzőnek alapvetően mindegy, hogy férfit, vagy nőt edz.
  • A Kettlebell edzés nőknek éppen olyan kiváló, az alkatához ideális izomzatot fejleszt, mint egy férfi esetében. Megfelelő módon alkalmazva nyilvánvalóan nem csinál olyan robosztus méretű izomzatot, mint amilyen mondjuk egy világbajnok súlyemelőnek, vagy testépítőnek van – igaz ez férfira, nőre egyaránt.
  • Egy Kettlebell edzés nőknek éppolyan kihívás (=edzés), mint férfiaknak. Lépésről lépésre, fejleszt; egyre növekvő kihívások elé állít. Ettől hívják edzésnek. Sikerének kulcsa a fokozatosság, ahogy az törvényszerű más edzésmódszerek esetén is. A túlterhelés és a megerőltetés egyik edzési metódus esetén sem kifizetődő, pláne nem egészséges választás.
  • A súlyok emelése bármely súlyokkal dolgozó edzésmódszer esetén megkívánja a folyamatos odafigyelést és a fokozatosság elvének szem előtt tartását, ilyen módon a Kettlebell edzés nőknek éppolyan figyelmet, gondosságot és kíméletes bánásmódot ír elő, mint a férfi edzőtársak számára. Ezen az úton haladva egy Kettlebell edzés nőknek szóló tréningtervei alapján is éppoly erőre tehetnek szert a hölgyek, mint a fiúk.
  • Fentiek alapján elmondható, hogy a Kettlebell edzés nőknek tartott tréningjei nem járnak nagyobb sérülésveszéllyel, mintha ugyanazt férfiak végeznék, hiszen mindenki a felkészültségéhez és rutinjához illeszkedő tömegű súlyokkal dolgozik, szakképzett személyi edző óvó felügyelete alatt.

Mit ad tehát a Kettlebell edzés nőknek?

A Kettlebell edzés nőknek is alapvetően ugyanazokat az előnyöket nyújtja, mint a férfiak számára. A Kettlebell edzés nőknek sem csak az egyes, lokális izmait, kisebb izomcsoportjait dolgoztatja meg, hanem egyszerre több izomcsoportot vesz igénybe, ezáltal anatomikusan szép, erőtől duzzadó izmokat fejleszt. A nőiességet szimbolizáló helyező idomok elkezdenek élettel megtelni és fokozatos növekvő használatuk nyomán egy esztétikus külalak képződik, melyet bármely nő is szépnek és nem kevésbé nőiesnek tart majd. Arról nem is beszélve, hogy a férfiak szemében is máshova sorolódik majd egy Kettlebell edzés nőknek szóló edzése után a kedves hölgy érdeklődő.