Radiátor a fürgőszobába

A lakások fürdőszobái elég sok esetben a tervezőknek és a helyhiánynak köszönhetően kicsire sikerültek. A kis fürdőszobákba olyan megoldásokat kell keresni, melyek egyszerre praktikusak és szépek. Egy ilyen megoldás az utóbbi időben egyre népszerűbb törölközőszárító radiátor. Habár a nevében korlátozva van arra, hogy csak szárítson, valójában egy kis fürdőszobát kiváló módon felfűthet.

A radiátor fajtái

A radiátor kivitelezését tekintve több szempontot is figyelembe vehetünk. Színét tekintve általában fehér és króm gyártmányokat látunk, de megrendelésre készítenek más színűeket is, felárral. A radiátor magassága szintén fontos szempont, hiszen a választékban szerepel egy méterestől a több mint két méteresig tartó fazon. Attól függően, hogy a padlótól kezdődik a fűtőtest vagy falra szeretnénk felakasztani, lehet a radiátorok között válogatni. A WC helyiségekbe szerelhető radiátor vásárlásra is könnyedén módunk van, hiszen a kisebb modellek elférnek egy kis helyiségben is. A szélessége általában 50-60 cm között mozog, így nem foglal el sok helyet a falból. A következő szempont a beosztás és a csövek közötti távolság. A túl sűrű vagy túl ritka építésű radiátor nem megfelelő, hiszen az egyikre nem lehet törölközőt tenni, a másikra pedig keveset. A hasznosság szempontját nézve vannak ívelt törölközőszárító radiátor típusok, melyek kialakítása megkönnyíti a törölköző elhelyezését és gyorsabb szárítást is eredményez.

Macska és radiátor

A praktikusságát erősíti, hogy a legtöbb radiátor modell esetében lehetőség van kétféle csatlakoztatásra: télen, a fűtési szezonban a központi fűtési rendszer részeként működik, nyáron pedig az elektromos fűtőbetétek használatában köszönhetően, önállóan is üzemel. Amennyiben a fűtési rendszerünk napelemmel működik, úgy abba a rendszerbe is be tudjuk kötni a törölközőtartó radiátort. Ha esetleg elromlik a benne található elektromos patron, bármilyen szakáruházban könnyedén pótolhatjuk, így a radiátor tovább működik.

Beszerelése és használata nem különbözik más épületgépészeti terméktől vagy radiátoroktól: könnyedén csatlakoztatható a fűtési rendszerhez. Általában szabályozóval ellátott, amely segítségével kontrollálhatjuk a hőleadást. A felülete kellőképpen kezelt, így baktériumok nem telepednek meg rajta könnyen, a fertőzésektől nem kell tartani. Hasonlóan a fürdőszoba többi felületéhez, a törölközőtartó radiátort is takarítani kell. Sokszor elég egy egyszerű száraz áttörlés vagy egy enyhén nedves törlés, nem igényel sok vegyszert.

 

Radiátor

 

Az árát tekintve sokféle pénztárcabarát megoldás közül választhatunk, ha törölközőszárító radiátort vásárolunk. A drágább modellek számos esetben abban különböznek, hogy formatervezettebbek és több rácsot tartalmaznak. A dizájnos darabok ára meghaladhatja a 150.000 Ft-ot is, ahol a szín és a forma közül is választhatunk már. Az alacsonyabb árkategóriájú radiátorok között is találhatunk szebb kivitelezésűeket, általában csak fehér vagy króm színben. Csatlakoztatási lehetőségek közül szerencsére a központi rendszerre és az fűtőbetétes verzióra is találunk olcsóbb modellt.

Minden fürdőszobába, WC-be ajánlott beszerezni egy törölközőszárító radiátort, mert így két legyet ütünk egy csapásra: száraz törölközőink lesznek egész nap és a radiátor ontja a hőt magából, vagyis a helyiség fűtése is megoldott. Az eszköz árfekvése, kialakítása és a piacon található minőségi gyártmányok is indokolják, hogy minél hamarabb vásároljuk egy törölközőszárító radiátort.