Menyasszonyi ruha

A menyasszonyi ruha mit üzen a viselőjéről?

 

Ha azt mondjuk menyasszonyi ruha, ma már mindenkinek a fehér szín jut eszébe, de nem volt ez mindig így. Sőt, egyáltalán nem is esküdtek fehérben a menyasszonyok. Természetesen az esküvő minden kultúrában nagy ünnepnek számított, ezért mindenhol megadták a módját és felvették a legszebb, legdíszesebb ruhájukat a hölgyek. A legtöbb esetben ez a kultúrának megfelelő népviselet volt, ami általában színes és díszes, de nem egyszínű fehér. Elég, ha hazánk bizonyos tájegységeire gondolunk, ahol például fekete volt az ünnep színe és fekete alapon színes hímzéssel díszített ruhában állt oltár elé a menyasszony.

 

Akkor mégis hogy lett fehér a menyasszonyi ruha?

Nagyon sokáig a vörös volt az öröm, az ünnep és a menyasszonyi ruha színe egyaránt. A fehér bizonyos kultúrákban – például a kínaiaknál – a halál és a gyász színe volt. Ezért eszükbe sem jutott volna, hogy ezt a színt viseljék egy esküvői szertartáson. Éppen ez okból botránkoztatta meg az alattvalókat I. Mária skót királyné, amikor 1558-ban férjhez ment II. Ferenc francia királyhoz. A királyné csak azért viselt fehéret, mert éppen ez volt a kedvenc színe. Csakhogy a franciáknál ekkortájt a fehér szín a gyászhoz kapcsolódott, ezért, amikor a Notre Dame-ban tartott esküvői szertartás után még két év sem telt el és a király meghalt, mindenki a királyné fehér ruhájának tulajdonította a balszerencsét. Persze a királyi esküvők mindig is az emberek érdeklődésének középpontjában álltak és nincs ez másként napjainkban sem. Tehát amikor 1840-ben Viktória, brit királynő szintén fehér ruhában állt oltár elé, egyre több követője akadt. A fehér menyasszonyi ruha divatba jött és állandósult a köztudatban. Pedig Viktória csupán a kedvenc színét viselte, semmi más jelentése nem volt a fehér színnek számára. Sokan persze ekkor is felháborodtak e merészségen, de a szín mégis elterjedt a menyasszonyi ruhát viselő hölgyek körében. Az idők során társítottak hozzá különböző jelentéseket, mint a

  • tisztaság
  • szűziesség
  • érintetlenség
  • ártatlanság,

de igazából ezeket már utólag hozták összefüggésbe a menyasszonyi ruha fehér színével.

sellő menyasszonyi ruha

A menyasszonyi ruha napjainkban

Természetesen vannak kivételek, de azért a legtöbb hölgy ma is fehérben mondja ki a boldogító igent. Viszont ez nem jelenti azt, hogy neked is ezt kell tenned feltétlenül. Nagy hibát követsz el, amikor kizárólag a divatot, az aktuális trendet követed.

Külön iparág az esküvői ruha divat. Mint minden más divat, ez is folyamatosan változik és általában a divatdiktátorok alakítják ki. Ugyanakkor vannak olyan állandó jellemzők, melyek maradnak. Minden öltözékünkkel ki akarunk fejezni valamit, mutatunk a világnak egy picit magunkból is. Nincs ez másként az esküvődön sem, a ruhádnak azonosulnia kell a személyiségeddel, különben az eredmény nem lesz az igazi. Ha egy menyasszony nem olyan ruhát visel, ami neki igazán tetszene, nincsenek összhangban, az nagyot ront az összképen, legyen az bármilyen tökéletes vagy drága ruha is. Arról nem is beszélve, hogy nem fogod magad jól érezni benne és akár az egész hangulatodra rányomhatja a bélyegét eme nevezetes napon. Megéri kellő mennyiségű időt és energiát fordítani arra, hogy megtaláld a saját ruhádat. Olyan ez, mint a szerelem, olykor nem tudod megmagyarázni, hogy miért az kell, de tudod, hogy ő az. Ez az érzés csak akkor lehetséges, ha nem engeded befolyásolni magad sem trendektől, sem jót akaró rokonoktól vagy barátnőktől. Hidd el, megéri, hogy jól érezd magad életed legszebb napján!

 

A kínálat

A régi időkben az emberek nem engedhették meg maguknak, hogy egyetlen alkalomra ruhát vegyenek, vagy készíttessenek maguknak, amit utána sehova nem tudnak felvenni. Ma sem teheti ezt meg mindenki, pont ezért találták ki a menyasszonyi ruha kölcsönzés intézményét. Nincs kockázat, hiszen csekélyebb ráfordítással választhatunk kedvünkre való ruhát. A választék óriási, minden igényt kielégítő. Éppen ezért ne dönts elhamarkodottan, alaposan nézz körül, hiszen az internet segítségével ma már ki sem kell mozdulnod otthonról ahhoz, hogy felmérd a terepet. Persze vannak anyagi és alkati korlátok, de a menyasszonyi ruha szalon tulajdonosok általában értik a dolgukat és segítenek a választásban.

hercegnős ruha hátulról

 

Mi alapján válassz ruhát?

Pici lányka korodban biztos te is hercegnős ruháról álmodtál, mint szinte mindenki. Sokan teljesítik be gyerekkori vágyaikat a menyasszonyi ruhán keresztül és habos-babos, csillogó, uszályos ruhát választanak. De ha a letisztult elegancia a te stílusod, nem valószínű, hogy jól fogod érezni magad egy ilyen ruhában. Ekkor jöhet számításba, egy abroncs és alsószoknya nélküli, akár egyenes szabású, anyagában finom és elegáns modell, amely híven tükrözi a személyiségedet. Persze vannak kivételek és olykor a jól nevelt kislány is beleszeret a rosszfiúba. Tehát ne zárkózz el más megoldástól sem egy próba erejéig. Nincs vesztenivalód semmi, ha megpróbálsz egy elképzelésednek ellentmondó ruhát, lehet, hogy ebből lesz a szerelem első látásra. De a legfontosabb, hogy ha egy icipici kétely is marad benned a ruhát illetőleg, akkor nem az a te menyasszonyi ruhád és tovább kell keresned. Ebben ne köss kompromisszumot!

Az esküvőtök rólatok szól, a menyasszonyról és a vőlegényről, akik e napon összekötik az életüket és együtt próbálnak meg megfelelni a rájuk váró kihívásoknak. Minden részlet fontos, ami az örömötöket szolgálja és semmi, ami nem. A ruha nagyon fontos tényező, hiszen nagyban befolyásolja a közérzetedet és ennek a napnak az örömről, az ünnepről kell szólnia. Tegyél meg mindent azért, hogy megtaláld a te ruhádat, amiben feltétel nélkül jól érzed magad az esküvőd napján.

 

Érdekes lehetnek a kapcsolódó idevágó cikkeim is! Például:  esküvői ruha varrás vagy a menyasszonyi ruha méretvétel és próba!

 

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük