Polgári esküvő

A polgári esküvő tudnivalói

Polgári esküvő tudnivalói ezúttal a cikk témája. Az esküvő és a házasság két ember eggyé válását jelképezi. A külön múlt a közös jövő jelképe. Vajon miként lehet szimbolizálni ezt egy polgári szertartáson? Mivel jelképezik a szerelmesek az összetartozást a két külön életet, amiből egy lesz?  Az oldalról természetesen ez a ceremónia sem maradhatott ki!

 

A polgári esküvő vagy polgári szertartás a legtöbb részletében az ősi liturgikus esküvőkből merítkezik.  Jogilag Magyarországon kizárólag a polgári esküvő az érvényes.

A polgári esküvő előtt legalább 30 nappal kell bejelentkezni az anyakönyv vezetőnél. Ha egy évnél korábban keresnéd, nem valószínű, hogy tud /fog adni időpontot, mert legtöbben a tárgyévben rögzítik a szertartások kitűzött időpontját. Ha szerencséd van, ceruzával beírják a naptárba az elképzeléseiteket, de az is előfordulhat, hogy borulni fog a menetrend később. Amíg nem kapsz egyértelmű visszaigazolást róla, addig ne vedd készpénznek, és érdeklődj újra. Kivételes esetekben a jegyző is ad engedélyt!

 

Milyen okmányok és iratok kellenek a házasságkötéshez?

polgári esküvő tanúkkal

 

A házasulandóknak ezeket vigyétek magatokkal polgári esküvőhöz:

 • személyazonosításra alkalmas okmányai (személyi igazolvány vagy érvényes útlevél)
 • lakcím kártya
 • születési anyakönyvi kivonat: ha születési helyeteken köttetik a házasság,  azonos településen, illetve Budapest azonos kerületében , akkor nincs szükség az anyakönyvi kivonatra, hiszen megtalálható az adott önkormányzatnál – azonban volt, ahol ennek ellenére kérték, így inkább kérdezd meg
 • ha valamelyik fél családi állapota elvált: a válásról szóló záradékkal ellátott házassági anyakönyvi kivonat vagy jogerős bírósági végzés a válásról
 • ha özvegy: a volt házastárs halotti anyakönyvi kivonata, vagy záradékolt házassági anyakönyvi kivonat
 • a tanúknak szintén rendelkezniük kell érvényes személyazonosító okmányokkal

Polgári szertartás

Amennyiben valamelyik házasuló fél külföldi állampolgár:

 

 • útlevél vagy letelepedési engedély
 • születési anyakönyvi kivonat (ennek hiteles magyar nyelvű fordítása)
 • tanúsítvány, hogy saját hazája törvényei szerint házasságot köthet (ez a lakóhely szerint illetékes hivatalnál, követségen vagy konzulátuson beszerezhető, de a hiteles fordítása szükséges – csak hiteles fordító irodától)
 • ha külföldi a párod minimum 2 hónappal előtte be kell adnotok a fordítást és az összes okmányt!

 

 

Névviselés:

Ezt a bejelentkezéskor már meg kell adnotok. (mindkét félnek van erre lehetősége). Ha külföldi a párod akkor lásd feljebb

Költségek:

Külső helyszínen történő esketésnek természetesen díja van: 30-130.000 Ft között kerületenként és városonként teljesen változó. Az önkormányzatoknál 10.000- 40.000 ft között lehet attól függően mit szeretnétek például versmondólány, élőzene, biztonsági őr, hangosítás stb.

Az anyakönyvvezető nem csak azt a vaskos könyvet vezeti, hanem magát a szertartást is. Szép címeres nemzeti szalaggal, mint a Miss Önkormányzat, ő képviseli a magyar államot és a családjogi törvényt. Tőle kell megkérdezni, kinek, mikor melyik dokumentumokat kell magával hozni és bemutatni. Vele kell egyeztetni, hogy a polgári ceremónia kellékeit mikor lehet átadni (pl. gyertyák, vagy homoköntő szett, szülőköszöntő ajándékok, zenék CD-n, pezsgő).

 

Egyes önkormányzatoknál szabad a zeneválasztás, máshol kötött listából lehet csak kiválasztani a bevonuló zenét, aláfestő zenét, szülőköszöntő zenét, kivonuló zenét. A polgári szertartás helyszíne általában – a legtöbb esetben – az önkormányzat házasságkötő terme. Ha te különleges helyszínen (kastélyban, villában, erdőben, tó partján, levegőben, víz alatt stb.), vagy rendkívüli időpontban (munkaidő után, este, vasárnap…) szeretnéd a boldogító igeneket kimondani, akkor az anyakönyvvezető a jegyző engedélyével hagyhatja el a hivatalt.

 

A polgári esküvő az alábbi menetrend szerint zajlik: 

 

 1. Dokumentumok ellenőrzése  – Érkezz hamarabb legalább 10 perce kelleni fognak az iratok!
 2. Bevonulás – Készülj rá a jól választott zene egy jó hangulatot fog biztosítani ehhez
 3. Köszöntés – A jó anyakönyv vezető egyedileg köszönti az egybegyűlteket akár egy saját rövid történetekkel is segítheted a munkáját
 4. Igenek – Felváltva válaszoltok határozottan csak igen-re koncentrálj, ki kell mondanod! 🙂
 5. Aláírás – Előtte lehet fogadalom is.
 6. Gyűrűhúzás – Fontos hogy lassan csináld, hogy le tudjam fotózni! Amikor fent van nézz a szemébe!
 7. Az első hitvesi csók – Ha ez könnyen fog menni, ne legyen rövid, ez fontos rész! 🙂
 8. Gyertyagyújtás / Homoköntés / Faültetés – Összetartozás egységét szimbolizálja mind.
 9. Pár köszöntése, útravaló bölcsességek – Az anyakönyvvezető,  ellát benneteket életviteli, házassági tanácsokkal.
 10. Szülők köszöntése – Ajándék átadások ölelések, meghitt pillanatok sírással..
 11. Vers / Zene – Néhány perces kis produkció. Gitár vagy versmondó színesítheti a ceremóniát.
 12. Hivatalos papírok átadása – Kezetekbe kapjátok a házassági anyakönyvi kivonatot.
 13. Pezsgőzés – A vendégek felé fordulva lassan fogyasszátok.
 14. Kivonulás – Karonfogva kivonultok akár az anyakönyvvezető is kikísérhet!
 15. Gratulációk – Csak abban az esetben legyen itt, ha nem kell a templomba sietnetek!

Természetesen a menetrendet ki lehet még egészíteni verssel, dallal. Az élő előadásnak mindig nagy sikere van (na jó, ha jól adják elő). Ne feledd, ha szabadtéri szertartásra vágysz, nem házasságkötő teremre, akkor mindenképpen gondoskodj „B”-tervről is. A helyszínek zömének ez nem gond. Kérdezd meg, hogy van –e a külső hangosítás!  Ha kisebb a létszámod, akkor jól veszi ki magát, ha nem csak a szűk kör (ifjú pár, tanúk, anyakönyvvezető, szülők), hanem mindenki kap pezsgőt. A felszolgálók gyorsan meg tudják oldani és máris megvan az első közösségi élmény, ha egyszerre emeli mindenki rátok a poharát.

 

Érdekes lehet még: Templomi esküvő

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük