álomszép esküvő

Álomszép esküvő, így valósíthatod meg!

 

A házasság és az álomszép esküvő, minden fiatal lány álma – persze ha te véletlenül abba az egy százalékba tartozol, aki megrögzött szingliként akar élni, akkor bocs. A csajok már pici lányként tervezgetik, hogy majd egyszer gyönyörű menyasszonyként fognak az oltár előtt állni és ekkor még az sem lényeges, hogy kivel. Persze telnek az évek és előbb vagy utóbb a nagy ő is megjelenik. Ha megkérdeznél három különböző korosztályba tartozó hölgyet, kivétel nélkül mindegyik azonnal és gondolkozás nélkül el tudná mondani részletesen, hogy hogyan képzeli az álomesküvőjét. Rákérdezhetnél bármilyen apró részletre, arról is lenne kész elképzelés.

Amikor aztán életed abba a szakaszba lép, hogy az álom akár meg is valósulhat, jön a kétségbeesés, hogy akkor hogy s mint lesznek a dolgok a valóságban. Sokan ilyenkor megrémülnek és megfutamodnak a rájuk váró feladatoktól, költségektől és inkább hagyják magukat rábeszélni a szerényebb kivitelezésre. Nem kell, hogy így legyen, az álmokat valóra is lehet váltani, hiszen egy esküvő a kapcsolat megkoronázása, a szerelem megpecsételése és a közös jövő megalapozása. Nem megijedni kell, hanem megtervezni a különböző fázisokat.

Az esküvő időpontja

Az első és legfontosabb dolog, hogy a pároddal kitűzzétek az esküvőtök időpontját. Itt sokféleképpen történhet a kiválasztás, hiszen valaki a szabadságához igazítja, valaki évszakhoz köti és valaki akkorra tűzi ki az álomszép esküvő időpontját, amikor az álomhelyszín szabad.

Az esküvő helyszíne

Ha a helyszínről beszélünk, akkor külön ki kell gondolni, hogy hol szeretnétek az esküvőt és az azt követő mulatságot megtartani. Természetesen befolyásoló tényező a létszám, úgyhogy párhuzamosan össze kell állítanod a meghívott vendégek listáját is, de a hozzávetőleges létszámot mindenképpen meg kell határozni. Érdemes beszélni olyan ismerősökkel, akiknek nemrég volt a lagzijuk, ők mit tapasztaltak, hiszen a személyes tapasztalatnál nincs jobb ajánlólevél. Menjetek el személyesen a helyszínekre, hiszen az is lehet, hogy az ott tapasztalt érzés lesz a mérvadó a kiválasztásnál.

Vendégek

Na, ez egy veszélyes fejezet. Mindenképpen meg kell egyezned a pároddal a kritériumokban, hogy milyen feltételek szerint hívjátok meg a vendégeket. Például nem hívtok meg olyan rokont, akivel egy évnél régebben találkoztatok, vagy, hogy hány kollégát hívtok, vagy hány barátot. Mindig legyetek igazságosak és mindkét fél részére ugyanazokat a szabályokat alkalmazzátok, így sok vitától kímélitek meg magatokat. Nyilván az esküvő és lagzi a helyszínének befogadóképessége határozza meg a tényleges lélekszámot, de számoljatok tíz százalék plusz vagy mínusz létszámingadozással mindenképpen. Az esküvő időpontja előtt kis idővel kérjetek biztos visszajelzést, hogy a pontos létszámot le tudjátok jelenteni.

 

Álomszép esküvő

 

Vőfély vagy ceremóniamester?

Kell valaki, aki összefogja és irányítja a dolgok menetét. Aki odafigyel, hogy minden rendben legyen, és mindenki jól érezze magát, aki szórakoztatja a vendégeket az üresjáratokban. Attól függően, hogy hagyományos vagy modernebb szertartást illetve lagzit terveztek, úgy kell kiválasztani e posztra a megfelelő személyt. Hagyományos lakodalom esetében, ha találtok egy tapasztalt vőfélyt, ő már a szervezési fázisban is nagyon sokat segíthet. Elmondja a szokásokat, javasol dolgokat és még a zenekar kiválasztásában is segítségetekre lehet. Biztos pont az egész nap és este folyamán. A ceremóniamester hasonló szerepet tölt be, csak modern kivitelben. Őt javaslom nektek!

Zene és Zenekar

Egy esküvő és lakodalom hangulatát óriási mértékben befolyásolja az ott elhangzó zene, illetve az egész éjjel játszó zenekar. A szertartásra javasolt, hogy ti magatok állítsátok össze a kedvenc zeneszámaitokat, hiszen a megható pillanatot romba döntheti egy oda nem illő dallam, vagy egy hamisan játszó zongorista. De ez fordítva is igaz, egy gyönyörű dallam emelheti a pillanat varázsát és egy szuper zenekar fokozhatja az est hangulatát. Legyetek hát körültekintők, ma már az internet világában mindent meg lehet találni és vissza tudjátok nézni, hogy egy-egy banda milyen bulit csinált, vagy szúrt el éppen. Arra is gondoljatok, hogy nem csak nektek tetsző zenét kell produkálniuk, hiszen egy egész vendégsereget kell szórakoztatni. Nincs annál szomorúbb látvány, mint amikor a vendégek nagy része csak ül a helyén és nem érti, hogy a teremben lévő zenekar mit is játszik tulajdonképpen.

Étel, ital

Menjetek el próbaebédre, kóstoljátok meg a ház főztjét. Nagyon fontos, hogy az étel, amit felszolgálnak, finom legyen, az ital pedig megfelelő minőségű és mennyiségű. Míg régen, főleg a falusi, sátoros lagzikban, a háziak és a rokonok gondoskodtak az alapanyagokról és hagyományos menüt szolgáltak fel, addig ma már a vendéglátóhelyeken alaposan át kell beszélni és utána kell nézni az étel minőségének és a menü összeállításának. Érdeklődjétek meg a vendégeitektől előre, hogy van e valakinek ételintoleranciája, vagy ha külföldről is érkezik vendég, gondoljatok a vallási különbözőségekre az ételfogyasztással kapcsolatban. Higgyétek el, vendégeitek hálásak lesznek az odafigyelésért. Márpedig nincs jobb vendég a hálás vendégnél.

Fotó és videó

Nagyon fontos, hogy milyen emlékeket őrizhettek meg a nagy napról, hiszen remélhetőleg ez lesz életetek egyik legszebb napja. Sajnos az emlékezet megfakul idővel, ezért fontos, hogy milyen minőségű képek és videók őrzik a történéseket. Kiválasztás előtt nézzetek portfóliókat, tájékozódjatok a neten és beszéljetek friss házasokkal, mielőtt döntötök.

Nem mondom, hogy ennyi csupán a teendő egy álomszép esküvő megszervezésénél, de ha a fent említett tényezők rendben vannak, időben megtervezitek a szükséges lépéseket nagy eséllyel valósíthatjátok meg álomesküvőtöket, melyet a rokonság és a barátok is sokáig emlegetni fognak és milyen jó lesz majd mesélni az unokáknak is e gyönyörű napról.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük