Esküvő menete

Az esküvő menete

Az esküvő menete és a nagy nap történései egy olyan téma mit nem mindenki ismer pontosan Sokszor pont ezért fordulnak és hagyatkoznak a ceremóniamesterre vagy vőfélyre. Én szolgáltatóként több ponton is érintkezem a témával, számomra is ugyanolyan fontos, hogy flottul, zavartalanul menjen minden esemény. Ugyanakkor ne legyen holtidő és zavartalanul szórakozzanak a vendégek is. Én a modern esküvőket preferálom, de megjelölöm a hagyományos lagzi menetét is.

Esküvő menete 1  A készülődés.

A készülődés azért fontos, mert itt azonnal el tudnak a menyasszonyok és vőlegények csúszni időben már az elején a napnak! Csak profi fodrászt és sminkest hívj házhoz, aki már dolgozott időre és készített menyasszonyt (akár a próba hajad) Lehetőleg aznap már ne variálj, ne akkor és ott találd ki lehetőleg, hogy mi áll neked jól. Az idő kevés, ezért van hagyományos ebédes lagzinál, hogy már reggel 7 kor elkészül a frizura és a smink a feszes program miatt.

Az esküvőmenet öltöztetés

 

Esküvő menete  2 Az öltözködés.

Az öltözködést azért szeretném kiemelni, mert több szempontból is fontos. Biztosan legalább egy vagy kettő segítő lesz körülötted. Csakúgy mint a fenti tételt, ezt is szoktuk fotózni, ilyenkor borzalmasan repül az idő és akadhatnak problémák a ruhával vagy esküvői cipő is okozhat gondot (lásd a cikket) ,ami egyáltalán nincs bekalkulálva. Ezért legyen mindig biztosítótű és cserecipőd!

 

Esküvő menete 3 A vendégvárás.

A modern esküvőn ez nem lényeges pont, hiszen büfé asztalnál várják a násznépet vagy esetleg a polgári vagy templomi szertartásra érkeznek a vendégek. A hagyományok viszont mást diktálnak. Itt többször előfordul, hogy már délelőtt 11-kor ebéd előtt történik. Zsebkendő átadás (Sáriban) illetve a bokréta tűzés ilyenkor történik.  A roma esküvőkön pedig kiemelt szerepe van a vendégek megérkezésének, számukra ez nagyon fontos (náluk a kikérés előbb van és helyszínen vonulnak be családonként zenére).

 

Esküvő menete 4 (hagyományos lagzi) A kikérés. 

A hagyományos lagzi alkalmával itt történik az első megpillantás menyasszonyi ruhában. A modern esküvőkön erre külön forgatókönyvi pont van, hiszen sokaknak fontos ez a momentum, ezért erről külön videó és fotók készülnek. A hagyományos esküvőn a kikérés népi hagyománya szerint a vőlegény itt kéri ki a szülőktől a lányt. A bolond menyasszony is előkerül és itt történik a szülőktől való búcsúzás is. Hagyományos lagzikban ízig-vérig vőfély feladata, ahol előszeretettel mutatják meg rátermettségüket a versekben. A modern ceremóniamesternél nincs kikérés, nincs verselés sem a nagy nap eseményeinél.

 

Esküvő menete 5 Polgári szertartás.

A polgári esküvő maximum 30 perc. Itt kerülnek elő az esküvői bevonuló zenék különös jelentőséggel szeretik a menyasszonyok kiválogatni a szertartás zenéit. A szülőköszöntő és pezsgőzés szintén a program része. Bővebben: polgári esküvő.

 

Esküvő menete 6 A templomi esküvő.

A templomi esküvő ideje 30 perctől egy óráig terjedhet. Ez függ attól is, hogy van e mise, illetve hagyományos magyaros templomi esküt tesztek -e egymásnak. Nagyon fontos eleme a szertartásnak a bevonulás, amire kitérek és kimondottan a templomi esküvő képeihez adok némi segítséget a linken. Itt történhet a gratuláció is. Esetek nagy részében itt, vagy az esküvő helyszínén történik a csokordobás is. A templomi vagy polgári után történik a kiscsoportos fotózás a rokonokkal, ez vendégek létszámától függően legalább egy órás (120-130 főnél) Sokan ceremóniamester által összetrombitált beszólítós módszert kedvelik, de véleményem szerint megy magától is, méghozzá gyorsabban, hiszen senkit sem kell keresni, szólítani. Ilyenkor születik a nagy csoportkép is, a legtöbbször nem ideális helyen és fényviszonyok között.

 

Esküvő menete 7 A kreatív fotózás.

Többször írtam az oldalon, hogy a kreatív fotózás időzítése kritikus. Hiába van bármennyi pénzed az esküvőre, hiába van a legszebb ruhád, hiába akarod a legjobb fotóst, sajnos gyenge eredményt fogatok kapni ha 11-15 óra közötti időszakban van. Ilyenkor alkalmatlan az erős felülről érkező kékes fény a jó képekhez. A hunyorgó arcotokon csak a mély árnyékok lesznek hangsúlyosak, a menyasszonyi smink pedig garantáltan leolvad. Számomra ugyanolyan fontosak a jó képek mint neked, ezért én a késő délutánt, vagy a hajnalt javasolnám ehhez (hajnalban nehezebb a smink és a fodrász). A vendégsereget nem illik 2 órát váratn,i a ceremóniamester pedig nem 1 órás one man show,ezért fontos az időzítés. Szoros program esetén sokszor másik napra tesszük a fotózást. Ilyenkor tetszőleges helyszínen lehet képeket készíteni, nyugodt körülmények között. A ruha bérlést eleve ezt kalkulálva kell intézni, illetve a haj és smink is kell majd.

esküvő menetes kuvoi smink

Esküvő menete 8 A vacsora.

Modern és hagyományos esküvőn is jelentős. A magyar ember szereti a gyomrát, ezért az ételre mindenki emlékezni fog. A ceremóniamester feladata, hogy pontos legyen a menetrend, így az ételek biztosan frissen, melegen kerülnek az asztalara a megbeszélt időpontban. Szülői, baráti pohárköszöntők is ilyenkor hangzanak el. Az angolszász területen ez az esküvő legfontosabb része.

 

Esküvő menete 9 Buli / party.

A buli, mulatás több részből áll. Itt az esküvői zenekar vagy DJ jelentős szereppel kapcsolódik a naphoz. Ceremóniamester vagy vőfély szintén aktívan szerepel hiszen a játékok is előkerülnek. A leggyakrabban az alábbi események következnek:

Ajándék / boríték átadás (modern)

Nyitótánc

Vetítés (modern)

Játékok

Lufi eregetés

Esküvői torta

 

Esküvő menete 10 Menyasszony tánc / Menyecske tánc

Menyasszonytánc szokása teljesen különböző lehet a hagyományos és modern esküvőknél.

Modern: Jellemzően a boríték átadás már a menyasszony tánc előtt megtörténik a nászajándékokkal. Ha mégsem, akkor erre az alkalomra vásárolt szép dobozba kerülnek a borítékok. Városiak sokszor már menyecskeruhában járják a menyasszonytáncot (ezzel összemosva a kettő különböző dolgot, de szerintem ezzel sincs baj).

Hagyományos: Az egyik legfontosabb momentum. Területekén változó a lebonyolítása. Jellemzően boríték dobás vajlingba kockás konyharuha alá történik. Itt családok együtt járják, felénk a vőlegény is kötelezően táncol. Környékünkön a zenekarnak is van külön tál,amibe megtisztelik őket némi pénzzel és felénk ilyenkor nótát is kérhetnek, aminek a stílusát a vőfélynek be kell mondania (pl. keringő) Menyecsketánc pedig hajnali 1 után történik, amikor már mindenki menyasszony táncolt. Ilyenkor fél óra pihenő után jelenik meg a pár a hagyományos bordó viseletben új asszonyként. Ezzel az esküvő hivatalos része véget is ér. Nem marad más csak az önfeledt mulatás. Hagyományos keretek között vidéken másnap nemcsak a bontás, de morzsaparti (after party) is szokott lenni a megmaradt ételekből italokból.

 

Végül egy kis segítség az esküvői forgatóköny elkészítéséhez!

 

 

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük