esküvői foglaló

Az esküvői foglaló mikor jár vissza?

 

Az esküvői foglaló és előleg kérdése sokszor elhangzó téma. Bizonyára felmerül benned, mint menyasszonyban, mikor esküvői szolgáltatót keresel életed nagy napjára, hogy mi történik akkor, ha valami gikszer adódik… Változik az esküvői dátum, de te már szerződtél a szolgáltatóval, vagy valamilyen okból mégis mást választasz, esetleg elmarad az esküvő. Írásbeli szerződés esetén a szerződésben nagyon pontosan benne található az esetek többségében minden fontos részlet. Hely, időpont, feladat, ár stb.. Ezzel elkötelezik magukat a párok és a szolgáltatók is.

Többször olvastam fórumokban, hogy nem tudják a menyasszonyok, mi a különbség a foglaló és az előleg között.

Mindkettő az esküvő napjára szóló, az adott dátumra való rendelkezésre állásra vonatkozik, azonban nem mindegy, melyik megoldást választjátok. Az előleg egy olyan összeg, amelyet már a teljesítés előtt átadtok a szolgáltatónak, ezzel is megerősítve a szolgáltatás megrendelését, illetve a szolgáltató vállalja a megbízást. Ez az összeg beleszámít a teljes megbízási díjba. A foglaló a Polgári Törvénykönyv szerint olyan önként vállalt többletfizetési kötelezettség, amely a szerződés megszegése esetére köthető ki. Fontos, hogy a szerződésből egyértelműen kiderüljön, hogy az adott összeg foglalónak minősül.

Esküvői foglaló

  1. Ha a szolgáltató mondja le a megbízást: például másik, jobban fizető megbízást kapott, vagy eltűnik a szimpátia stb., akkor a szolgáltató a kapott foglaló összegének kétszeresét köteles visszafizetni. (tehát duplán jár vissza.. de ettől gyanítom még nem lesz fotósod azonnal)
  2. Ha a pár mondja le a megbízást: például találnak számukra szimpatikusabb szolgáltatót, eltolódik vagy elmarad az esküvő stb., ilyenkor az adott foglaló összegét elveszítik, a foglaló a megbízott szolgáltatónál marad.

 

Mikor jár vissza az esküvői foglaló vagy miért marad a szolgáltatónál?

 

Minden menyasszonyt és párt az érdekel, hogy visszakérhető vagy visszakapható-e a foglaló? Fentiek alapján látható, hogy csak abban az esetben, ha szolgáltató mondja le a megbízást (neki felróható okból mondja fel a szerződést). Tudnotok kell, hogy minden szolgáltató csak egyetlen párral tud egy dátumra szerződni, ezért másfelé nem köteleződik el. Ha lemondjátok a dátumot, szinte biztosan lehetetlen már azt az időpontot értékesíteni. Ilyenkor egész biztosan bevételkiesést eredményez a lemondás.

  • Az is előfordulhat, hogy eltoljátok az esküvő dátumát valamilyen esemény miatt. Ilyenkor, ha mindkét félnek megfelelő, a következő évben találkozhattok. Ebben az esetben abszolút meg lehet egyezni, a szerződést közös akarattal lehet módosítani.
  • Mind a szolgáltató, mind a megrendelő menyasszony és vőlegény oldaláról felmerülhet olyan ok is, amelyről senki sem tehet, például súlyos betegség, baleset.. ha ezen okból marad el az esküvő, méltánytalan lenne a foglaló elvesztése. Ezeket az eseteket célszerű a szerződésben meghatározni.

A foglaló intézménye pontosan azért lett kitalálva, hogy megfontolt döntést hozzatok a szolgáltató választásnál. Védi mindkét felet a szerződéssel együtt. Írjatok szerződést és legyetek tisztában a foglaló jelentőségével. A legfőbb cél a szolgáltatónak szolgáltatni, elismerést, referenciát szerezni, nektek pedig a megálmodott nagy napra felfogadni az elképzeléseknek megfelelő szakembert.

 

Koronavírus (Covid-19) frissítés

 

A koronavírus járvány és a miatta elhalasztott esküvő véleményem szerint vis majornak számít. A vis major pedig előre nem látott kényszerítő körülmény, elháríthatatlan akadály, ami meggátol a kötelezettség elvégzésében. Ilyen lehet a természeti katasztrófa, járvány, háborút vagy politikai konfliktus. A felek elállhatnak a szerződésben foglaltak teljesítésétől, a pénzvisszatérítés a szerződésbe foglaltak szerint és az erre vonatkozó jogszabályok szerint kell eljárni. Abban a zesetben ha nem tudsz  megállapodni az esküvői szolgáltatótddal egy új módósított dátumról, természetesen visszajár a foglalód is. Hiszen a szerződésed egy adott időpontra szólt. Érdemes mindenkinek kompromisszumra törekedni. Neked a szolgáltó személyében és neki a változatlan árban és tartalomban (lehet másik árat kaptok már például 2021-es dátumra!).

 

Érdekes lehet még vakon mi mindent lát egy eküvői fotós egy esküvőn?

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük