esküvői zenekar

Az esküvői zenekar: RBT

Az esküvői zenekar: RBT

Esküvői zenekar azért kell, hogy megalapozza az esküvőn jó hangulatot. Fotóztam Röck Gábort, az RBT tánczenekar vezetőjét. Akkor beszélgettünk mindenféléről: esküvőről, zenéről és elég sok témáról. Érdekelt, mit miért és hogyan csinál..

Hol és kitől tanultad meg az esküvői zenész szakmát?

Nem lehet sem emberhez, sem helyhez kötni, hol tanultam ki ezt a szakmát. Az élet hozta.. azt is, hogy milyen emberekkel voltam körülvéve. A vendéglátás a kiszolgálásról szól. Ahhoz, hogy ezt meg tudd tenni, az impulzusokat be is kell fogadni, és csak azokat eltárolni magadban, amik jók. Ez egy folyamat.

Nagyapám kezdett el tanítani, majd a Sváb Fiatalok zenekarhoz kerültem. Ezután Fényes László, Tóth Antal munkássága hatott rám, de Jerzsele Zoltánnak, a Kőbányai zeneiskolának és még rengeteg zenésznek köszönhetem mai tudásomat.

Esküvői Zenekar Rbt

Mióta jársz esküvőkre? Szolgáltatóként, mi indított el?

Az első esküvőm Újhartyánon a régi kultúrházban volt Kaldanecker Attilékkal. A szünetben eljátszottuk ketten a „még egy éjszaka” című keringőt. Innen indult az egész.

Nagyapám kezembe adta a trombitát, azóta is ott maradt! ☺ Ez családi hagyomány és tradíció. Nagyapám trombitás, annak nagyapja kisdobos, annak a nagyapja harmonikás. Miért vittük tovább? Megszerettem ezt a munkát. Olyan dolgot lehet adni az embereknek, amitől boldogak lehetnek. Nekem ez van, ez visz előre.

Kimondottan esküvői zenekarnak indítottad az RBT-t?

Nehéz kérdés. 15 év után a Jerzsele Family zenekarból kiváltam. Úgy éreztem, szembe kell kerülnöm azokkal a döntésekkel és nehézségekkel, amikkel Zoli bácsi 15 éven keresztül szembenézett. Megpróbáltam én is. Borbély Fecó mellé jött a dobos és elindultunk. Már kezdetek óta vendéglátós dolog volt, a vendégek határozták meg, mit játszunk, ezért nagyon hamar eldőlt. Itt nagyon nehéz jazzből és nem a „vendég kívánságából” építkezni, de mi, az RBT tánczenekar egy esküvői zenekar vagyunk, ezt a vendégkört szeretnénk kielégíteni. Az évi több mint 80 bulinkkal rettentő jól érezzük magunkat.

Környékünkön még nem annyira divat az esküvői dj. Mit szólsz ehhez a jelenséghez?

Ezzel nincsen baj. Egy dj nem csap be senkit. A vőfély az vőfély, a ceremóniamester pedig ceremóniamester. Tehát az összehasonlítás felesleges, mert más. Mindkettő ad egy szolgáltatást, amit megvesz az ügyfél. A dj-k ben még tetszik is, hogy nevük van. Sokkal inkább problémás, ha a valki nem élőben zenél. Így becsapja a vevőt. Ha kiderül, akkor kiderül,  szerencséjük persze lehet. Pofátlanság, hogy nem élők a hangszerek, maximum az ének. Aztán azzal jönnek sokan, hogy milyen jól szólnak. Pedig ez nem igazán élő a zene, hiszen mp3-ról és midiről szól nagyrészt. Mi mindig a tudásunk legjavát adjuk élőben, ezért bízunk benne, hogy minket választanak a párok.

Esküvői dj-knél szoktam találkozni a tiltólista fogalmával. Ilyenkor kikötnek konkrét nótákat, például mit nem szeretnének hallani. Ez van nálatok is?

Igen, találkoztam vele. Ha egy olyan dolog kapcsolódik a nótához, ami sebeket bolygat meg, ez teljesen érhető. többször volt ilyen. Ha kérték, megmondtam, hogy nem áll módunkban játszani. Világért sem küldhetem oda az ifjú párhoz a vendéget, hiszen ilyenkor annyi más dolguk van.

RBT esküvői zenekar

Esküvői zenekar 

Voltam már olyan esküvőn, ahol mellé lőttek a zenekarral? Arra gondolok, hogy például szalon stílusú zene volt és igazából mulatósra lett volna igény. Ez általában sosem a banda hibája, hiszen ők játsszák, amit tudnak, ami a stílusuk. Jártatok már így?

Előfordult, mikor az esküvő menetébe szerettek volna így beleszólni egy hotelban, Budapesten. Szalonzenét rendeltek, a mulatós zenék 99%-át lehúzták. De kérték menet közben a vendégek, mert senki sem mozdult az esküvőn. Itt a szünetben meg kellett keresnem a párt. 3-4 nótát engedtek csak, de úgy beindult a buli, hogy egy nagyon jó hangulatú esküvőt tudtunk zárni. A vőlegény elismerését is megkaptuk a végén, hiszen ő sem gondolta volna, hogy erre indul be a násznép. Olyan is volt, hogy az ifjú pár összeszedte a meghívottak nótáit, így kaptunk 400 számot, amikből lehetett játszanunk. Borzasztó nagy segítség volt, hiszen rengeteget segített, hogy megtaláljuk a kapcsolatot a vendéggel.

Jó zenekarnak tartalak titeket. Mégis, esküvőn találkoztatok már biztos a „nem buliznak, táncolnak” mumussal. Tudtok ezzel kezdeni valamit? (tudom szemét kérdés 🙂 )

Természetesen van ilyen. Legfontosabb, hogy minél előbb megtaláljuk a kontaktot a vendég felé, hogy tudjunk kommunikálni. Borzasztóan figyelnünk kell, mert sokan oda sem mernek jönni hozzánk. Az első 3-4 óra nagyon fontos, mert minden akkor alakul ki, főleg a hangulat. Az esküvő első két órájában az emberek mindig beszélgetni akarnak egymással (rokonok, családok, kivel mi van stb.). Nekünk ezen a ponton úgy kell szolgáltatnunk, mintha kellemes háttér zene lennénk. Később persze ez változik, nekünk folyamatosan követnünk kell a hangulatot és az eseményeket.

Mit javasolsz a pároknak, amikor esküvői zenekar keresésben vannak? Van ötleted, hogyan válasszanak zenekart?

Például, ha van egy kapcsolat valamelyik esküvői szolgáltatóhoz, akit jónak tartanak (ez lehet profi helyszín, vagy profi vőfély stb.), ő fog tudni ajánlani nektek profi, minőségi esküvői zenekart. Hiszen csak akkor adjuk a nevünket egymás munkájához, ha ő szintén profi. Egyébként a youtube sem igazán mérvadó, hiszen az élő buli hangulata hiányzik belőle. Nálunk van egy vizuális élmény is, ezért felelőtlenségnek tartom, ha nem hallanak, látnak valakit élőben előtte. Csak az élőben játszó esküvői zenekarok tudják megadni azt a kis plusszt, ami miatt csettintesz majd és azt mondod,hogy hú ez tényleg jó volt! Nézd meg és hallgasd meg élőben, így nincs hazugság, meglátod, mit kezd a zenekar a vendégsereggel. Akár nótát is kérhettek tőlünk is. Ez legalább annyira fontos, mint megnézni a fotós munkáját az esküvő előtt.

 

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük