esküvői ékszerek

Esküvői ékszerek

Esküvői ékszerek – a karikagyűrűn túl

A karikagyűrűk és a menyasszony eljegyzési gyűrűje (ha van ilyen) az alap esküvői ékszerek. De milyen egyéb ékszereket viseljen ezeken túl az ifjú pár a nagy napon?

Esküvői ékszerek – a kevesebb néha több

A „kevesebb néha több” mondás az esküvői ékszerek tekintetében is helytálló. Mire kell gondolni? Az esküvő az egyik legfelemelőbb, legcsillogóbb ugyanakkor a legelegánsabb esemény egy ember életében. A menyasszony és a vőlegény életében is. Az eleganciához pedig mindenképpen hozzátartozik a mértékletesség. Még az ékszerek szempontjából is. Semmiképpen nem ajánlatos ezért az ékszereket túlzásba vinni a nagy napon.

A vőlegény ékszerei

A vőlegény ékszerei között lehet a mandzsetta, egy szolid arany karkötő vagy nyaklánc (szigorúan csak az ing alatt) vagy esetleg egy jól megválasztott, alkalomhoz illő óra (ami semmiképpen ne legyen sportos fazonú). Az esküvői ékszerek közé kevésbé sorolható a Magyarországon is hagyományos bokréta, de a vőlegény esküvői kiegészítőihez mindenképp hozzátartozik. Fontos, hogy ez harmonizáljon legalább a menyasszony csokrával, de akár az esküvői díszítéssel is összhangban lehet.

vőlegény bokréta

Vőlegény ékszer óra

 

Esküvői ékszerek: A menyasszony díszei

 

A menyasszony ékszerei sokkal hangsúlyosabb szerepet kapnak az esküvőn. A fő szempont azonban itt is az elegancia (a „kevesebb néha több” elvénél megmaradva) illetve a harmónia. Mivel a menyasszony esetében több ékszerről beszélünk, ezért fontos, hogy ezek az esküvői ékszerek összhangban legyenek egymással és a ruhával, illetve passzoljanak a menyasszony egyéniségéhez is.

A nyaklánc hosszúsága (legyen az, arany vagy fehér arany nyaklánc, esetleg bizsu) mindenképp illeszkedjen a ruha dekoltázsához és persze a többi kiegészítőhöz. Fülbevalót olyat válassz, ami amellett, hogy passzol a többi ékszerhez és a ruhádhoz, még kényelmes is (nehéz fülbevalót semmiképp se válassz). Ezt ugyanis hosszú órákon keresztül kell majd viselned. Ezeken az alap ékszereken kívül szóba jöhet még a karkötő vagy a bokalánc. E kettőnél is inkább a szolidabb ékszereket részesítsd előnyben.

 

esküvői ékszerek a menyasszony ékszerei

Valami új, valami régi, valami kölcsön, valami kék

Egy angolszász hagyomány szerint minden menyasszonyon kell lennie valami újnak, valami réginek, valami kölcsönnek és valami kéknek. Ez a hagyomány már nálunk is elterjedt és a menyasszonyok előszeretettel keresgélnek, hogy mi legyen az a pár kiegészítő, amivel a babona szerint szerencsésen és boldogan kezdhetik meg az új életüket.

A legegyszerűbb, ha mind a négyet ékszerek vagy kiegészítők formájában építjük bele az esküvői szettbe.

A valami új a házasságkötés után következő új közös életet szimbolizálja. Új bármi lehet, amit kifejezetten az esküvőre vásároltál, vagy ajándékba kaptál. Egy új fülbevaló, karkötő vagy nyaklánc, de lehet új a menyasszonyi ruha, a fátyol vagy a cipő is.

A valami régi menyasszony korábbi egyedülálló életére, a gyerekkorára emlékeztet, a család fontosságára. Érdemes ilyen tekintetben szétnézni édesanyád vagy nagymamád ékszerdobozában. Ezzel egyúttal a valami kölcsönt is le lehet tudni.

A valami kölcsön azt szimbolizálja, hogy a barátaid a nagy napon és a további életedben is melletted állnak majd, segítségedre lesznek. Ezekre a kapcsolatokra pedig éppúgy vigyázni kell, mint a kölcsönkapott tárgyakra, ékszerekre.

A valami kék pedig azért kell, mert a kék szín a tisztaság és a hűség ősi szimbóluma. Egy apró kék köves vagy kék gyöngy ékszerrel egyszerűen letudható ez a feltétel is, de rendkívül jó kiegészítő lehet egy világoskék selyemszalag, vagy masni, amit a ruhára vagy harisnyakötőre lehet illeszteni.

valami kék

 

 

Megjegyzés: Az összes megjelent kép ingyenes stockphoto siteról a Pixabayről származik

 

Érdekes lehet még : Menyasszonyi ékszerek

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük