esküvői fátyol

Esküvői fátyol típus tippek

Az esküvői fátyol mindig érdekes meglepetés számomra egy-egy fotózáson. Pici kedvcsináló ahhoz, hogy bátrabban válaszd ez a kiegészítőt! Aztán néhány tipp a fátyol típusokhoz: melyik ruhához vajon melyik való? Az illusztrációhoz a saját képeim használtam. Rengetegen rövid fátylat választanak vagy fejdíszt. Sokan megfelelően stílusuk, ruhájuk és frizurájuk szerint választanak. Van, akinek fontos, hogy az esküvői fátyol ne rejtsen el semmit a menyasszonyi ruhából. Ugyanakkor nagytemplomos esküvőhöz, egy hosszabb bevonuláshoz például sokkal jobban illik egy nagy 3 vagy akár 5 méteres fátyol. Ide sikít a katedrális, templomban egyébként is szokás a fátyol viselete. Ugyanakkor ha hosszú fátylat szeretnél, akkor mindenképpen kalkuláld be a helyszín méretét, mert szabadtéren gyorsan elkoszolódik a hosszú fátyol, illetve kisebb templomban nem mutat jól, mert valószínűleg el sem fér a padok között és ilyenkor többnyire nem mutat az oltárnál sem.

Az esküvői fátyol szimbolizálta kezdetek óta a szüzességet. Ezért is látható sokszor, hogy a templomban kerül csak el az arc elől. Ilyenkor az apuka mutatja be a menyasszony arcát a vőlegénynek a hagyomány szerint. Én is tartok magamnál, méghozzá egy „Mantilla” stílusút a fotózásokhoz. Azért van nálam mindig, mert egyszerűen néhány szituáció megköveteli ezt. Sokszor csupán rövid fátyol vagy fejdísz van, és egy-egy képre megérheti feltenni a látvány miatt! 🙂

Esküvői fátyol készölődés

 

Több dolgot érdemes megnézned és átgondolnod a menyasszonyi fátyol kiválasztása előtt:

 

  • Menyasszonyi fátyol stílusát álmodd meg! (többféle létezik)
  • Hosszát határozd meg!
  • Színe (a ruha adja)!
  • Frizuráddal való harmónia!
  • Az esetleges kényelem és rögzíthetőség!
  • A ruha és az esküvőnk stílusa (a ruha befolyásolhat leginkább)

Ha a fenti 6 pont már a fejedben van, akkor már csak el kell döntened, szerinted mely fajta illene hozzád és a ruhádhoz a leginkább!

 

Leggyakoribb esküvői fátyol típusok 

 

Katedrális: 3 méter és afeletti, többrétegű fátyol. A ruhánál mindig hosszabb. A nagy templomoknál hosszú bevonulásnál lenyűgöző a hatása. „A” vonalú ruhákhoz illik. Ezeknél a fátylakat láthatod filmekben a nagy hosszú  templomi bevonulásoknál. Sokszor látható hogy 3-5 méteres hossza miatt a koszorúslányok viszik a menyasszony után.

Kápolna: Kétrétegű, az első réteg legalább 2 méter hosszú és hátrafelé néz, a másik rövidebb és az arc előtt helyezkedik el a ceremóniák alatt. Báli vonalú menyasszonyi ruhához ajánlott.

kápolna esküvői fátyol
kápolna 

Mantilla: A széle csipkével szegett, rendszerint földig ér. Az enyém 3 m-es fehér. Testhezálló csipkés menyasszonyi ruhával ragyogó kombinációt alkothat. A hosszabb díszesebb öltözékhez szokták ajánlani. Általában a fejtetőnél rögzítik, így gyönyörűen keretezi az arcot és a vállat a csipkeszegély. Feltűzött és kiengedett hajjal egyaránt jól mutat, de egy egyszerű konttyal adja át leginkább a spanyol hatását. Hosszú ruhákhoz ajánlott. Ügyelj, hogy a hímzés összhangban legyen a ruha motívumaival.

mantilla fátyol
mantilla fátyol a csipkeszegélyről ismered meg

Könyékig érő fátyol: Egy vagy több rétegű, semmi extrát nem tud, de sellő fazonú ruhához ajánlott a leginkább.

könyékig érő esküvői fátyol
könyékig érő esküvői fátyol

Birdcage vagy kalitka vagy halászháló: Rövid fejdíszhez csatolják. Általában aszimmetrikusan takarja az arcot. Létezik belőle tollas, kalapos őt virággal díszített típus is. Rövid menyasszonyi ruháknál használják elsősorban. Én is vettem fotózáshoz, de nagyon ócska fajtát választottam, ezt be kell,hogy valljam. Mindenképp profi minőséget válassz, különben úgy jársz mint én. Nekem egy műanyag háló jutott amit képtelen vagyok normálisan elrendezni az arcon.

Blusher vagy pironkodó vagy arctakaró fátyol: Rövid (a halászhálótól hosszabb), egy rétegből áll, a halászháló típustól eltérő finomabb anyagú, az összes ceremónián az arc előtt helyezkedik el, templomba nem ajánlott. Bármilyen ruhához alkalmazhatod.

Szálló vagy vállig érő fátyol: Abroncs és uszály nélküli ruhákhoz ajánlott, csupán vállig ér. Testhezálló ruháknál előnyős.

Keringő vagy Waltzer (valcer): Egyrétegű és maximum térdig ér. Bármilyen ruhához.

Vízesés: Vízesést formálva indul a fejtetőtől, általában tüllből készül, a hossz nincs megkötve. Sokszor egyedileg készítik. Bármilyen ruhához ajánlott.

Fecskefarok: Három rétegű vékony anyagból készül. Körülbelül kéz hosszával megegyező. Két oldalt a fecskefarok villás formája lóg le középen a két réteg lépcsőzetes hosszban ereszkedik (nem hajtható előre).

fecskefarok fátyol
fecskefarok fátyol

Júlia esküvői fátyol: Ez amolyan sapka szerű dolog. Hossza többféle. Sajnos nem fényképeztem még ilyet. A 20-as éveket idézi. Én vintage esküvőkhöz és vintage stílusú ruhákhoz ajánlom. Ha Gatsby stílusú esküvőben gondolkodtok akkor ezt kell választanod, hiszen a korszak jellegzetessége.

Remélem tetszett az írás és segített neked.  Ha ezt a pár dolgot szem előtt tartod, akkor biztosan közelebb kerülsz a megfelelő típus kiválasztásához. A cikket a következő szezonban biztosan frissítem, főleg ha olyant örökítek meg, amiről még nincs kép!

 

Érdekes lehet még: Esküvői divat – trendek és tervezők

 

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük