esküvői forgatókönyv

Esküvői forgatókönyv 7 tipp hozzá

Esküvői forgatókönyv, miért van rá szükség és mire jó? Ezekre a fő kérdésekre keresem a választ ebben a cikkben, aminek a végén egy letölthető esküvői forgatókönyv sablont is találsz és használhatsz! Azért is kerül elő ez a téma, mert sajnos rengeteg pár nem látott még ilyet. Itt az oldalon már több cikkben emlegettem a forgatókönyv szerepét. Miért érdekes ez nekem, mint fotósnak? Hát az az igazság nem csak nekem, de nektek is rendkívüli fontosságú, csak úgy, mint a szolgáltató kollégáimnak is! Esküvői fotós vagyok, ezért a saját munkám amit aznap végzek nem túl látványos. Az idő létkérdés amit erre szánunk. Többször is megnehezíti a helyzetet, ha megírják, de nem tartják be, esetleg rosszul készítik el. Az esetek zömében rajtam csattan az ostor fotóson, hiszen az aznapi munkám minimális nem látható az esküvőn, ezért előszeretettel vesznek el ennek az idejéből a vőfélyek / ceremóniamesterek. Ezzel nemcsak a ti napotokat, de az én munkámat sem tartja tiszteletben, hanem jelentősen megnehezíti azt.

Első dolog, hogy akivel a forgatókönyvet írod, az a ceremóniamester, vőfély, esetleg az esküvő szervező legyen. Ők koordinálják az esküvőt, ezért övék az elsődleges döntési kör a lebonyolítást illetően. Fogadd el a tanácsaikat, hiszen ezzel foglalkoznak. Ha vőfély lesz az esküvődön, közel sem biztos, hogy egy pontos excelt fogtok kapni. Létezik olyan vőfély, akinek takkra megy minden fejből vagy kézzel írott papírból. Kényelmetlen, de ettől még természeten lehet jó és profi szakember!

Az esküvő szervezésében és lebonyolításában a mindenki által birtokolt információ segíteni fog, ennek hiánya csak kérdezősködést, káoszt okozhat. Ha nem egyeztetitek ötleteiteket, álmaitokat az összes esküvői szolgáltatóval, akivel dolgoztok, az hatalmas problémát okozhat. A rosszul időzítés szintén bajt fog okozni. Nekem volt szerencsém olyan esethez, hogy percre kiszámoltak mindent, de elfelejtették a templomitól az esküvői helyszínig a 30 perc utat belekalkulálni. Ilyenkor hatalmas küzdelem számunkra visszahozni az „esküvőt” hiszen rengeteg dolog történik, gyorsan esteledik és az aznapi fotózás nagyon könnyen elugorhat ezek miatt. De például be nem kalkulált forróság miatt.

esküvői forgatókönyv polgári

Figyelem a forgatókönyv csak rátok és szolgáltatókra tartozik, ezt ne küldd szét senkinek, hiszen az esküvő menete és lebonyolítása nem a vendégekre tartozik. Őket a meghívón vagy a meghívó átadásakor illetve esküvői weblapon /  e-mailben tudod értesíteni a történésekről. Itt érdemes a főbb dolgokat feltüntetni a vendégsereg számára, ezzel elkerülhető sok telefonálgatás aznap:

 • Pontos esküvői helyszín (esetleg útvonal)
 • Vendégvárás ideje
 • Polgári szertartás időpontja és helye
 • Templomi szertartás időpontja és helye
 • Vacsora időpontja

A szervezési feladatokat időrendi sorrendbe szedd. A szervezés előrehaladásával pedig folyamatosan frissítsd a forgatókönyvet! Így mindig átlátható és pontos képed lesz arról, hogyan áll a szervezés és mi lesz a következő lépés, ha probléma merül fel, könnyedén átlátható és megoldható lesz. Én személy szerint, ha találok kérdést és hibát, általában jelzem feléd. És ez nem azért van, hogy okoskodni szeretnék, hanem azért, hogy maradéktalanul és lehetőleg hibamentesen teljesüljön életetek legszebb napja!

 

Esküvői forgatókönyv a 7 tipp

 

 1. Tartalmazza az összes fontos eseményt. Az egyes események pontos időpontjait mettől – meddig időintervallumát!
 2. Írd fel és gondold át az esküvő menetét, minek mennyi időszükséglete lehet!
 3. Egyes feladatokat az adott profi esküvői szolgáltató tud pontosan megmondani mennyi ideig zajlik, tehát ne te találd ki! Ez azért fontos, mert te azt hiszed, hogy félóra egy esküvői fotózás, közben én egy órát kötelezően rá kell szánnom (inkább többet), amihez hozzájön az esetleges utazás ideje is. De igaz ez a fodrászra, sminkesre vagy a vacsora időtartamára is. Feltétlenül gondolj arra, hogy előtte-utána mennyi időre lehet szükség, az utána lévő esemény pontos kezdéséhez.
 4. Ne oszd be az időt percre pontosan (15-30 perc legyen a legrövidebb szakasz) Legyenek benne időtartalékok. Így az ad –hoc pillanatok lehetőségét is megteremted. (Ez lehet akár egy váratlan baráti nászajándék átadás is!)
 5. A feladatok felelőseit jelöld meg, mikor, ki, mit, mivel, hol! Az elérhetőségeket, a pontos címeket, telefonszámokat!
 6. Mérd le az utazási, átállási időket is ráhagyással (forgalommal is számolj!)
 7. Minden olyan kiegészítő információt, ami szükséges lehet egy-egy feladathoz (pl.: valakit szeretnétek felköszönteni, mert éppen aznap van születésnapja, ilyenkor érdemes leírni, hogy hol ül majd az illető amellett, hogy hány órakor várjátok a tortát és az mikor érkezik majd meg az étterembe stb.)

Hiába van a fejedben az álomesküvő, ha a pontos terveidről csak te tudsz! Ha régebbi vágású vőfélytől nem kapsz excelt, vagy word-öt akkor feltétlen vond be és találjátok ki közösen a lebonyolítást. Forgatókönyv nélkül nincs esküvő ma már! A profi szolgáltató nemcsak attól profi, hogy a párral foglalkozik, hanem azért is, mert a vendégekkel és velem szolgáltatóval is törődik. Esküvői forgatókönyv nélkül ma már ez lehetetlen, nélküle nehezebb dolgozni mindenkinek. Ha a fentieket betartod, akkor megszabadulsz az esküvő napján a felesleges szervezkedési terhektől. És végül alul a letölthető verzió, melyet használhatsz sablonként. Ha tetszett a cikk lájkold, és nézz szét, lehet,hogy megtaláltad az esküvői fotósodat!

 

Klikk ide a letöltéshez (xlsx):

Letölthető eksüvő forgatókönyv

 

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük