Esküvői helyszín

Esküvői helyszín 12 dolog a kiválasztáshoz

Esküvői helyszín, vajon hogyan pbáld meg kiválasztani? 12 dologot ajánlok a figyelmedbe amit ha végignézel biztosan hasznodra lesz, ha esküvői helyszínt keresnél! Még nem írtam a blogban, de az itt található esküvői helyszíneken mind jártam. Ettem és ittam, sőt le is fotóztam neked. Még azon is elgondolkodtam, mennyire lehet veszélyes egy-egy gyermeknek az adott helyen (általában van a vendégek között gyerek is). Minden valós, nemcsak a jó helyekről írok, hiszen a pénztárca nem egyforma, és vannak más szempontok is, mint a pénz! Jó néhány esküvőkkel töltött év azt súgja, hogy a pénz csak egy tényező a sok közül helyszín-választásnál (hiszen ha a kicsi középáras helyre nem fértek be 130-an, akkor hiába jó a helyszín). Minden ember más és mások az igények is, ezért nincs két egyforma álom  esküvő sem! Nem jelenthetem ki, hogy ez vagy az a legjobb ezért meg azért. Az párt meg ne csak az vezérelje, hogy gyönyörű a hely és itt szeretné kimondani a boldogító igent. Megpróbáltam fontossági sorrendbe tenni a dolgokat.

Esküvői helyszín Dabas Hotel
Esküvő Dabas Hotel – fotobese

1. A szabad dátum

Mindenképpen a dátum / esküvői helyszín párosításával kezdeném, a keresést és a helyhez igazítanám. Úgy indulj el, hogy legyen nálad dátumból alternatív is! Nyugodtan lehet péntekben is gondolkodnod, hiszen sok kimondott esküvői helyszín kedvezményt ad  a csütörtöki, pénteki és vasárnapi nap árából! Soktényezős dolog szülőktől a papig, de biztosan összehozható. Logikusan gondold át, egy hosszú hétvége többet ér ebből a szempontból, mint egy közös vonatkozású dátum, ami jó. Ne essen ballagásra és útlezárással járó városi rendezvénnyel egy napra, abból így nem lesz gond. Így biztosan megközelíthető lesz az esküvő és a fotózási helyszín is!

2. A létszám

A létszám és az ültetés roppant fontos dolog. Le tudod-e úgy ültetni a násznépet, ahogy szeretnéd? Azonos rokonság és családok egyben legyenek? Esetleg kísérletezel az ismerkedéses vegyes ültetéssel? Körasztalok vagy hosszanti asztalok? Egy légtérbe elférjenek vagy két külön helyiségben üljenek, és ez zavarhat-e? Terekről lejjebb még írok.

 

3. Az ár

Nem a végére hagyom az árat, itt a helye! A dátum és a létszám már szűr, főleg vidéken. Leszűkül a helyek száma. Az emberek nagy részének jelentős tényező az ár.  A választék és a minőség Budapesttől 50 km-re is jelentős,  9.000-24.000 ft/fő közötti árazás van ellátástól és csomagártól függően. Jelentős tényező ugyan az árazás, de van még néhány fontos dolog. A prémium kategóriában is megjelentek az egymással konkuráló helyek, ezért ha pénz nem is elsődleges szempont nagyon érdemes  továbbolvasnod a cikket!

4. Megközelíthetőség

Milyen messze van és van-e szállás? Nagyon fontos kérdések. Ha az esküvői helyszín álmaid netovábbja, de 150 km-t kell autóznia mindenkinek. Ezen kívül van e megfelelő minőségű és mennyiségű szállás? Ez is fontos, mert hiába a jó helyszín, ha mindenkinek utazni kell vissza is hajnalban! Itt főleg idősek, gyerekek vagy külföldi vendégek jelenléte lehet mérvadó. Ha ti is messzebbről érkeztek, semmiképp ne utazzatok éjszaka! Kell egy szoba nektek is, visszavonuláshoz, amiről a 7. pontban lesz szó.

5. Vendéglátás

Egy dologra biztosan emlékeznek a lagziról, ha nem megfelelő a menü minősége. Ne a zenekarra és ne a vőfély dumáira gondolj. A kajára, a magyar imád enni. Az ételek és a kiszolgálás (és étterem) minősége a te első osztályú vonatjegyed a vendégeid (az új rokonok) megelégedettsége felé. Ha az ételek és a kiszolgálás rendben vannak, az egy olyan kiindulási alap, amivel örökké emlékezetessé tehető a menyegző.

Esküvői helyszín Halászbástya átterem
Halászbástya átterem Budapest

6. Belső kialakítás 

A belső terek jelentősek lehetnek a hangulat szempontjából. Fura, ugye? Minél több helység van, annál többfelé szakad a násznép. Én a nagyobb, belátható tereknek vagyok a híve. Azért, mert így a ceremóniamester jobban tudja kontrollálni az esküvő menetét. Ilyenkor egy helyen zajlik minden és mindenki tud figyelni. Átlátható minden, semmiről sem maradok le fotósként. Két helységnél ez már nem igaz. A szintkülönbségek további nehézségeket okozhatnak az idősebbeknek, illetve a néhány ital után közlekedő mulatós brigádnak is. 🙂

A tánctér nem tűnik első ránézésre fontos dolognak, de hidd el, ha nem megfelelő vagy kicsi, gyorsan megöli a bulit. Én a teraszt szintén fontosnak tartom, nem a dohányzók miatt, hanem ha valaki nyugodtabban kifújná magát, itt nyugalmasabb beszélgetésekre is van mód.

 

12 segítség az esküvői helyszín kiválasztáshoz!

 

7. Menyaszonyi szoba

Kell egy hely, ahová vissza lehet vonulni, lerakni ezt-azt, ruhákat tárolni stb. Öltözős szoba nélkül egy roppant kényelmetlen rohanásban találod majd magad. Csak gondold el, mennyire macerás WC-re menni egy menyasszonyi ruhában, egy saját szoba kiváló erre is! 🙂

Esküvői helyszín Deák Udvarház
Deák Udvarház Menyasszonyi szoba- kép: fotobese.com

8. Polgári ceremónia

A polgári esküvő ha lehet, a helyszínen legyen! Minél kevesebbet mozgatod a násznépet, annál komfortosabban érzik magukat. Egy dologra figyelj: 11:30 és 15:00 óra közé ne tegyétek, főleg szabadtéren (a fotózást sem!), mert leolvad a smink és napszúrást kap a nép. Sajnos több ilyenen voltam, 36 fokban izzadunk, elviselhető,de nem komfortos. Teljesen hangulatgyilkos tud lenni a fárasztó meleg, ha nincs árnyékolás, tapasztalatból tudom. Templomi esküvő úgyis máshol lesz, de vannak felekezetek ahol lehetséges a helyszíni esketés (római katolikusnál nem)!

9. Technikai 

Meghatározni pontosan, mettől meddig maradunk! A ki és bepakolás fontos dolog, főleg ha egy forgalmas éttermet vagy felkapott esküvői helyszín amit találunk! Ne legyen szemforgatás hajnal 3 kor, hogy miért vagyunk még ott.

Rendelkezésre áll -e technikailag minden (például ha vacsora előtt egy életút slideshow-t vetítenénk akkor kelleni fog vászon,laptop, hangosítás, projektor stb.). De még komolyabb probléma lehet, ha külön bérelnetek kell a szabadtéri polgárihoz hangosítást (láttam ilyet is). Ezekre minden esetben fel kell készülni. Akár a zenekarral, vagy DJ-vel egyeztetni, így elkerülhető az improvizáció és a blamázs.

10 Stílus és színvilág

Mondanom sem kell, hogy csak összhangban lehet az igazi. A helyszínhez illő dekor és színvilág meghatározó lehet. A stílussal alaphangulatot tudsz teremteni önmagában a látvánnyal. Egy jó első benyomás már csak fokozható például az 5. ponttal!  A vintage stílus lehet szép, de a nem megfelelő dekor (vagy virág dísz) le tudja rontani, hiszen a vintage esküvő az apróságokról és részletekről szól.

Prímás pince
Prímás pince Esztergom

11. Zavaró tényezők elkerülése

Sok helyen megfordulok, ezért megemlítem, hogy engem rettenetesen zavar, ha másik esküvő is van ugyanott (jártam olyan helyen, ahol egyszerre 3 db is szokott lenni.) Ha menyasszony lennék, fontos tényként kezelném, ha ez a nap csak rólunk szólna, és nem keveredne össze két násznép. Van, akit nem zavar, de én azt sem díjazom, ha egy helyszín vendéglátó egységként is nyitva van a nagy napodon. Mi közöm ehhez? Semmi, de te majd észreveszed, ha a pincérek figyelme megoszlik és nem csak veletek foglalkoznak. Szerintem ez sokat elvesz a hangulatból.

 

Esküvői helyszín – érdekes lehet ez is: 

 

12. Fotóképesség

Ha nem jól fotózható az esküvői színhely, nem sok élvezeted lesz évek múltán az esküvői képekben. Nem azt mondom, hogy egy sátras esküvő nem lehet szép, lehet nagyon is! (Képzelj el egy új modern sátrat egy különleges helyre mint a Balaton part, vagy egy hegytetőn például a Bakonyban egy tisztáson, ahová egy földút vezet. Ez a kitelepülés egy speciális catering-gel olyan óriási exkluzivitást adhat, amit nem is biztos, hogy eszedbe jutna első blikkre. (Pedig van ilyen is.) A párok jelentős része még mindig csak aznap szeretne fogózkodni. Erről megpróbálok ugyan mindenkit lebeszélni, de ez lehetetlen feladat sajnos. Pedig az igazán jó képek nem aznap szoktak készülni.

Ha mégis csak erre van lehetőség, akkor legyen olyan az esküvő helyszíne, ahol a kreatív fotózás is megtartható kompromisszumok nélkül! A helyszín és a képek hangulata pedig legyen méltó hozzád, hiszen erre készül az ember egész életében. Én igyekszem kitalálni a fotózás legjobb időpontját, hiszen ha nektek csak délután 1 óra jó, az biztosan garantálja a rossz fotókat, a kékes rideg színeket, a mély arcárnyékokat. Ezeket szinte lehetetlen eltüntetni csakúgy, mint az izzadásod vagy a 35 fokban leolvadt sminket. (A retusálás nem új arc építését jelenti.)

+1. A kevesebb néha több

A fenti listában nem láttál extrákat mint kastély vagy tópart. Miért? Mert véleményem szerint az extrák a lista aljára valók, ha már minden pont teljesült. Csak hab legyen a tortán! Tökéletes álomesküvő (mindenki ezt szeretné) ha 12 szempont szemmel tartod az lehet. Ha ehhez még exkluzív környezet is társul, akkor biztos a siker (és igen, van ilyen is!).

A tökéletes esküvői helyszín – NE SAJNÁLD FELKUTATNI! Meghálálja majd a rá fordított időd, ha sikerült segítenem a 12 tippel akkor máris közelebb kerültünk az álmaid valóra váltásában.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük