esküvői sátor

Esküvői sátor – vendégváráshoz és polgárihoz

Esküvői sátor, erről kinek mi jut az eszébe? Nekem első körben a 80-as, 90-es évek vidéki esküvői, ahol a rokonság már a nagy nap előtt egy héttel felállította a szépnek semmiképp sem nevezhető, zöld színű (katonai) esküvői sátrat.  Majd következett a “berendezés” és az étkészletek összegyűjtése, végül a díszítés – jellemzően krepp papírból. És akkor a homokról, fűről, mint táncparkett, még nem is beszéltünk. Valljuk be, azért ezeknek az esküvőknek is megvolt a maga varázsa.

No, itt nem erről a fajta sátras esküvőről lesz szó. Ezek az idők elmúltak és a sátrakat jellemzően felváltották az éttermi esküvők, vidéken a lakodalmas házak.

Manapság, ha esküvő helyszínekben gondolkodunk nem az esküvői sátor jut először eszünkbe. Pedig nem kellene ezt a lehetőséget egyből elvetni, hisz az esküvői sátrak legnagyobb előnye, hogy (szinte) bárhol felállítható, így akár ismerős, családi környezetben is tarthatjuk az esküvőnket. Van egy gyönyörű hétvégi ház az ismeretségi körben, ami tökéletes esküvői helyszín lenne, és már csak egy nagyobb fedett, közösségi tér hiányzik? Ez könnyen pótolható a napjainkban bérelhető igényes kinézetű sátrak felállításával. Vagy az ország különböző részeiről jönnek a vendégek, és találtunk egy csodás “kempinget”, ahol el tudjuk őket szállásolni, a környezet varázslatos, de itt is hiányzik az a bizonyos nagyterem? Erre szintén megoldás egy mobil esküvői sátor. Nézzük akkor milyen jellegű esküvői sátrakat lehet találni manapság.

dubaj kerti pavilon

 

Esküvői sátor vendégvéráshoz, polgárihoz de lehet akár romantikus kerti dísz

 

Csodás, ismert, felkapott vagy épp eldugott helyeket találhatunk Magyarországon is, ahol esküvőket lehet tartani: vidéki kastélyok, kúriák. Romantikusak, némi ódon hangulattal megfűszerezve. Általában a belső terek lettek kialakítva a vacsora felszolgálására, a parkban, kastélykertben pedig a szertartás zajlik. Néha a tűző nap vagy a szemerkélő eső megzavarhatja a legszebb pillanatot. Kis szervezéssel ez könnyedén elkerülhető egy kisméretű, mobil sátor – pavilon felállításával. Egy elegáns pavilont némi dekorálással és fantáziával teljesen a hely jellegéhez, szelleméhez tudunk igazítani. Ez helyszíne lehet akár a házasságkötési szertartásnak, a frissítőket kínáló bárpultnak, esetleg még egy kisebb zenekarnak is.

Vannak akik kis létszámú, romantikus esküvőről ábrándoznak, kedvenc parkjukban, erdőben, mezőn, netán vízparton. Így Magyarországon sem kell lemondani a vízparti esküvőkről, igaz nem tengerpart, de számos romantikus tóparti, patakparti helyszínt tudunk találni, ahol varázslatos, kis létszámú esküvőt tarthatunk. A kis létszám miatt bőven elég 1-2 pavilont felállítani a kiválasztott helyszínen, amiket díszíthetünk virágokkal is, és ha szükségét érezzük, vagy klasszikusabb hangulatra vágyunk, választhatjuk a függönyös megoldást. Legjobban a polgári szertartáshoz ajánlottak ezek, hiszen így kiküszöbölhető a fotókon a naptól hunyorgó pár.

 

esküvői sátor pavilon polgrihoz
esküvői sátor pavilon polgrihoz

Házassági évforduló – esküvői hangulatban 

 

Szaladjunk csak kicsit előre az időben, úgy 10, de inkább 20 vagy 25 évet. Házassági évforduló… Miért ne lehetne ezt is kellően stílusosan megünnepelni? Olyan esküvői hangulatban? Nem feltétlen kell itt nagy létszámú vendégseregre gondolni, csupán egy kis sátorra, ami keretet ad a nagy eseménynek. Nem kerül túl nagy szervezésbe egy kis pavilont felállítani akár a kertben és már rögtön ünnepi, esküvői hangulata lett, egy egyébként csak kerti partinak induló házassági évfordulónak. Ha már így benne vagyunk az esküvő hangulatban, akár egy szertartásvezetőt is felkérhetünk, hogy házassági eskünket megerősítsük, illetetve profi esküvői fotóst, hogy képekben is megörökítsük.

Kaptunk egy kis ízelítőt, melyeknek csupán a képzeletünk szab határt, hisz minden szükséges eszköz, kiegészítő, egyszerűen beszerezhető vagy bérelhető, és igazán hangulatos eseményt kerekíthetünk a nagy napra. Egyetlen apróság, ami közbeszólhat, az időjárás. De a közmondás is azt tartja, hogy az esős esküvő boldogságot hoz.

kerti pavilon eskövőhöz

 

Azon is érdemes elgondolkodni, hogy egy kisebb méretű sátor, vagy kerti pavilon nem csak az esküvőnkön tehet jó szolgálatot, hanem később a kertünkben is tudjuk tovább hasznosítani, egy újabb emlék a nagy napról. Formájától, méretétől függően akár még autóbeállónak is használhatjuk – bár ez nem hangzik oly romantikusan – de annál praktikusabb, gyakorlatiasabb. Vagyis már itt elkezdhetünk gyakorolni a házasságkötés utáni hétköznapi feladatokra:) De ezzel talán túl messze kanyarodtunk az esküvői sátraktól így a cikk végére. Az esküvőkön érzett romantika, varázslat újbóli átélését megkönnyíti a nagy eseménynek helyet adó esküvői sátor további jelenléte a kertünkben. Egy kis gyertyafény, halk zene, némi pezsgő, és finom falatok, esetleg barátokkal vagy csak kettesben és a kellemes emlékek máris visszatértek, mintha csak tegnap történt volna mindez.

U.i.:  Figyeljünk rá tudatosan,  hogy a nagy nap csak az első lépés a házasság néhol rögös útján, utána is teremtsünk magunknak ünnepi alkalmakat, romantikus perceket.

 

Érdekes lehet még: Polgári esküvő

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük