homoköntés

Gyertyagyújtás vagy homokszórás?

 

Az esküvői szokások igen sokfélék, és ahogy tágul, a világ egyre inkább keverednek az országok szokásai. Az esküvő szervezése során többféle ötlet felbukkan, amelyekből kiválaszthatjátok a leginkább hozzátok illőt.
A homokszórás szokása Angliából származik. Lényege hogy a menyasszony és a vőlegény külön üvegből színezett homokot szór egy közös nagy átlátszó üvegbe ezzel jelképezve az életük összefonódását. Ez a mutatós színes homokkal töltött kehely aztán méltó dísze lehet az ifjú házasok közös otthonának, emlékeztetve őket a csodás nagy napjukra.

Gyertyagyújtás vagy homokszórás?

 

Örök emlék lehet.

A különböző színű homokszemek összeöntve varázslatos mintázatokat adnak ki. Szokás az üvegbe véstetni a neveket és a keltezést is, ezzel örök emlékké téve a szép üveg kelyhet. Homokszóró szetteket többféle változatban találtok, ahogyan a homok színeit is kiválaszthatjátok.

A gyertyagyújtás sokat veszített a népszerűségéből. Ennek az egyik oka, hogy a házasságkötő termek egy részében nem engedélyezik a füstjelző miatt. Ahol van erre lehetőség az anyakönyvvezető megkéri, az örömanyákat gyújtsanak meg két vékonyabb gyertyát átnyújtva a házasulandó pár tagjainak, ezzel jelképezve, hogy részesei voltak az új élet megszületésének. A meggyújtott gyertyákat átadják a menyasszonynak és a vőlegénynek, akik egy nagyobb közös gyertya meggyújtásával jelképezik az új együtt elkezdett fejezetet az életük nagykönyvében. A szertartásban részt vevő gyertyákra is szokás ráírni a nevet és keltezést így ezeket is el lehet tenni emlékbe. Különböző szimbólumokkal is lehet látni a közös nagy gyertyát illetve gyertyákat például szív vagy virág motívumokkal, ami a pár tagjainak tetszik, és amelyek az új közös életet szimbolizálják.

homoköntés polgári esküvőn

Díszes ládika

Szokás kis díszes ládikában összegyűjteni a pár egymáshoz írt kedvességeit, terveit, amelyet az esküvőn szertartásosan lezárnak és majd a 25. házassági évfordulójukon nyitnak ki. A vendégek számára is szokás jókívánság ládikát kitenni, amelyben kártyákat helyezünk el, amelyre a vendégek ráírhatják az ifjú párnak szánt jókívánságait.

Azt hogy melyik ceremóniára esik a választásunk sokféle tényező befolyásolja, a legfontosabb hogy érezzük, hogy örömmel tölt el a lehetőség. A választásunkat a hivatalok szabályai is felülírhatják, mivel van olyan épület ahol tilos gyertyát gyújtani. Amennyiben mégis ragaszkodtok, hozzá akkor másik helyszínt kell választanotok a polgári szertartáshoz, vagy egy tűzmentes ceremóniára kell lecserélnetek a gyertyákat.
Találjátok meg a leginkább hozzátok illőt. Az esküvőszervezőtöktől is kérhettek ötleteket.

Itt olvashatsz a polgári eskü lebonyolításáról és arról,hogy mi kell hozzá!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük