kis esküvő

Kis esküvő

Kis esküvő az mekkora? Milyen helyszín? Hol tudunk spórolni,olcsóbb egyáltalán? Lenne nagyra pénzem, de mást szeretnék! Ezek a kérdések hangzottak el a legtöbbször az esküvői nyílt napon. Esküvői fotós vagyok, mégsem rakom teli kivételesen a cikket képekkel. Rengeteg esküvőn megfordultam már és sok mindent láttam ezen tapasztalatok hozták ezt a cikket. Nem igazán spórolási tanácsokat adok, hanem praktikumot, amit láttam.

Miért érdekli a kis esküvő a párokat? Alapvetően két dolog miatt:

 • Anyagi okok.
 • Érzelmi okok, a kis esküvő intimitása és a felhajtásmentesség miatt.

A 30 fő, vagy az alatti létszámot tekintjük kis esküvőnek. Persze vidéken az 50 fő is kicsinek számít de Budapesten nem. Nem tervezett időpont (akár várandósság) vagy anyagiak miatt gondolnak sokan erre. Pedig egyszerűen az ifjú pár felhajtásmentes esküvőre vágyik szűk körben, családdal és jó hangulatban. Ha valamilyen oknál fogva nekem lenne második, de a páromnak az első esküvője, akkor én sem szeretnék „nagyot”. Viszont a menyasszonyságot és az esküvő tiszteletét mindenképp megadnám, nagyságtól függetlenül. Szóval engem az érzelmi okok vezérelnének. Csapjunk is bele, néhány gondolat ha kis esküvő szervezése előtt állsz.

Általában ha azt halljuk, hogy egy fiatal pár esküvőre készül, legtöbbször egy hatalmas, pompás, már-már giccses rendezvényre gondolunk, ugye? Habos-babos menyasszonyi ruha sok-sok rózsaszín koszorúslánnyal, babarózsaszín masnikkal és műszálas székszoknyákkal díszített, extrém módon zsúfolt bálterem.

 

Ugye, ez jelenik meg a szemünk előtt? De biztos, hogy van ennek értelme? Ha megkérdeznénk néhány esküvő előtt álló jegyespárt, egyáltalán nem biztos, hogy ez lenne az elképzelésük. Hiszen a mai világban, az esküvő is üzletnek számít. Minél többet költünk, minél többet fogyasztunk, annál jobb lesz azoknak, akik ebből élnek. De nem biztos, hogy nekünk is. Én az utóbbi években a legtöbb kis esküvőt télen fotóztam, de már igenis meghatározó lett nyáron is.

Lássuk, mit tudunk tenni annak érdekében, hogy megvalósuljon egy kicsi, meghitt, szeretetteljes esküvő, ami ráadásul senkit sem terhel meg túlzottan anyagilag sem (bár nem feltétlenül mindig ez a szempont).

 

Kis esküvő: a helyszín 

 

 • A helyszín: talán ez a legfontosabb, ezzel érdemes kezdeni, hiszen ez később sok mindent befolyásolhat, akár az időpontot is. Először is, válasszuk ki a települést! Lehetőleg úgy, hogy minél több vendégnek legyen közel, különös tekintettel azokra, akiknek extra megterhelést jelenthet az utazás, illetve nem is szeretnének túl sokáig maradni: az idős, esetleg beteg szeretteink, valamint a kisgyermekes családok. Ők valószínűleg nem mulatnának sokáig, ha nem muszáj, nem is feltétlenül szállnának meg, hanem indulnának is haza a vacsora után. Mindenki által könnyen elérhető helyen sokkal kellemesebb hangulatban telhet a ceremónia, felszabadultabban mulathatnak azok, akik szeretnének, illetve, és nem utolsó sorban, sokat spórolhatunk is, mint esetleg a félreeső kastélyokban. (esküvői helyszín 12 dolog a kiválasztáshoz cikkben erről mindent) Figyeljünk a helyszín befogadóképességére! Egy kis esküvőt akár egy nagyobb hétvégi telken, családi ház udvarán, nyaralóban, egy falusi vendéglátóhelyen, esetleg hasonló, kreatív megoldásokkal berendezett területen is meg lehet szervezni. Ekkor azonban nagyon fontos szempont, hogy ne terheljük túl a helyet: ellenőrizzük például a mosdók, mellékhelyiségek számát, illetve azt, hogy mindenkinek jusson ülőhely. A vendégek általában többen lesznek a nagy nap időpontjára, mint amit előre kigondolunk, ezért mindig több emberrel érdemes számolni!
 • Ha megvan a helyszín, ne habozzunk azonnal elmenni az önkormányzathoz, illetve a világnézetünknek megfelelő egyházi szervezethez. Azonnal foglaljuk le az időpontot, ne legyen abból gond, hogy később időpontütközés miatt újra kelljen szervezni az egész szertartást!
 • Ha kis esküvő lesz: 20-50 fős esküvőt nem érdemes 200 fős rendezvény vagy esküvői helyszínen tartanotok. Egész egyszerűen megöli az intimitást a csarnok jelleg. Tapasztalataim szerint ez nagyon nem jó, hiszen egy üresnek ható teremben lézengésnek fog hatni a csapat.

 

Kis esküvő csoportkép

 • Nászajándék helyett segítséget, közreműködést kérj!

 • Egy kis esküvőnél már mindenkivel vagyunk olyan viszonyban, hogy ezt megtehetjük. Ettől a vendégünk, aki egyben a szerettünk, vagy jó barátunk is, sokkal jobban fogja érezni magát, hiszen neki is nagy dilemma az ajándékozás. Nyilván ő is szeretne valami hasznosat, értékeset adni, mi pedig nem szeretnénk őt megterhelni anyagilag. Erre egy jó megoldás, ha a meghívottak közreműködését kéred. Hiszen saját magamból indulok ki, többször volt,hogy nálam vettek jegyes fotózást vagy esküvői fotózásról nem a pár érdeklődött, hanem hozzátartozó. Kiváló nászajándék ugyanis.
 • Ahogyan a régi időkben, ma is szinte minden feladatot fel lehet osztani a rokonság körében. Faluhelyen akár egy disznóvágást is meg lehet szervezni, egy kis italozás keretében akár kreatív legénybúcsúnak is megteszi. Ugyanígy a lányok, asszonyok gyúrhatnak tésztát a levesbe, vagy készíthetnek töltött káposztát, fasírtot, hidegtálakat, süteményeket. Ha a keresztanyád ügyesen süti a dominószeletet, akkor kérjél tőle egy pár tepsivel. Ha a nagymamád ügyesen hímez, készítheti ő a vőfélynek a szalagot. Virágokat is lehet nevelni magunknak, egyik rokonunk biztosan szívesen felajánlja az üres kertjét, amit nincs ideje megművelni. A sógorod menő verdája lehet a menyasszonyi autó. A kütyü-kedvelő rokon elkészítheti a meghívókat, ültető-kártyákat. Esküvőszervező pedig lehetsz akár te magad is, de egészen biztosan szívesen elvállalja valamelyik talpraesett rokonod is, de csak akkor javaslom, ha nem kezdő ebben. És most pár fontos tapasztalati tanácsom próbálom átadni neked lejjebb:

kis esküvő Kecskemét

 • Kis esküvő 

 •  A menyasszony öltözködésénél gyakran méltatlanul elhanyagolt szempont a kényelem. Ugyanabban a ruhában, sminkben és hajkoronában kell gyakran kora hajnaltól éjfélig helytállnia, mosolyognia.
 • Gondold meg:  A kényelmesebb ruha nem feltétlen olcsóbb.  Mindenképp olyat válassz amiben jól is érzed magad menyasszonyként. Sokan ezért varratnak és a vintage stílus sem véletlenül éli reneszánszát (nézz szét az oldalon ezekről is írok).
 • A smink hamar elkenődhet, a túl szoros hajkorona pedig nagyon kényelmetlen lesz pár órányi „nyúlás” után.
 • Figyelj rá: Működő, lepróbált haj és működő kipróbált smink kell, ezzel ne spórolj, nem éri meg, láttam már ilyet keress megfelelő esküvői szolgáltatót és ne kockáztass!
 • A díszítés és dekoráció is lehet visszafogott egy kis esküvőn. Minden legyen egyszerű és ízléses, sőt, nem is muszáj feltétlenül feldíszíteni minden helyiséget.
 • Emlékezetes lehet, vagy nem..: Egy jó hangulatú esküvőre nem a dekor miatt fognak emlékezni (vannak azért kivételek) ugyanakkor a hangulathoz jelentősen hozzátesz!
 • Az étkezésnél szintén fontos a józan belátás. Ilyenkor rengeteg étel-ital megmaradhat, ami ráadásul romlandó, és amit már másnap sem fog kívánni senki.
 • Fontos: A jó étel mindenképpen kötelező tétel, hiszen magyarok vagyunk, emlékezni fognak, ha nem megfelelő a minőség és a kiszolgálás!
 • A zene. Lehet szó szolid élőzenéről vagy akár elhívhatod az ismerősöd is aki már próbált dj-ként tevékenykedni. Azért az esküvői dj picit más műfaj.
 • Láttam ilyet: Ha meleg van és esetleg kimennek a teremből (a kis esküvőnél 8-12 dohányzó vagy kint beszélgető ember már hatalmas szám) akkor csak a dj vagy a zenekar tudja “felhúzni” a bulit. Csak a megfelelő nótákkal terelhetitek vissza a násznépet bulizni!
 • Egy dolgot nem javaslok viszont egymás között megoldani, ez pedig a fotózás. Hiszen a vendég vendég egyen. Gagyi rossz minőségű képek maradjanak az esküvő után? Spórolni sok mindenen lehet de igazából az emlékeid a képek lesznek.Láttam barát által fotózott esküvőt, én nem itt kötnék kompromisszumot. A 400 ft os ruha helyett egy 200-ast választasz máris tapintható lesz a különbség a képek között nem a drágább ruha javára!
 • Mert érzelmeket akarunk: Éppen azért szeretnél kicsi esküvőt, hogy mindenki meghatódhasson, jelen lehessen, szórakozhasson. Akit felkérünk a fotózásra, az ki fog maradni ebből, hiszen neki mindig résen kellene lennie. A szertartáson remegni fog a keze, és ha éppen őt szólítják meg, át kell adnia a fényképezőt másnak. Szóval engedjük őt is ünnepelni, ezt az egy kiadást ne sajnáljuk magunktól! Így minden meg lesz örökítve, mindig mindenki rajta lesz a képeken, szép emlékként él majd tovább, ha profi által készített képeket nézed. Senki nem fog előnytelen, kellemetlen helyzetben, rossz szögből látszani. Ha spórolni szeretnél akkor pedig érdemes profival csak kreatív fotózást készíttetni vagy “kis esküvői” csomagot kérni például itt nálam a fotós oldalaom https://www.fotobese.com . Így biztosan lesznek profi képeitek magatokról. Az élmények elhalványodnak, viszont a képek örökké megmaradnak, ez a gondolat legyen a fejedben.

 

Kis esküvő óbuda

 

Egy olyan jegyespár tagjainak, akik igazán szeretik egymást, már hosszú ideje együtt vannak, valóban jóban-rosszban kitartanak egymás mellett, sok nehézséget is átéltek már együtt, számukra egy kis esküvő megszervezése hűen tükrözheti azt a meghittséget, azt az igazi, szívből, mélyről fakadó szerelmet, szeretet, boldogságot, amit egy ilyen pár érez egymás iránt. Ha az anyagi szempontok is fontosak, vagy egyszerűen csak inkább az igazán fontos dolgokra költenének, esetleg gyermeket szeretnének vállalni, vagy lakást, vagy házat szeretnének venni, abból, ami megmarad. Nem mindig a pénz számít. Én jártam kis esküvőn aminek az árából nagyot lehetett volna csinálni. Én azt vallom,hogy rólatok szól ez a nap, a meghívottaknak pedig a döntéseteket el kell fogadniuk. Én a kis esküvőt preferálom, hiszen nagyban már volt részem 🙂 Akkor egy jó hangulatú rohanásnak éreztem azt a napot. Mára a pillanatokat szeretném megélni inkább. Ezért is javaslom másik napra tenni a fotózást a pároknak, ne aznap keljen eltűnni órákra és otthagyni a vendégeiket.

Egy kicsi, családias esküvőn valóban azok lehetnek jelen, akivel tartja is a kapcsolatot az ifjú pár a mindennapokban, akik igazán fontosak, akikkel akár egy kisebb beszélgetésre is lehetőség nyílik, hiszen elvégre is vendégnek lettek meghívva. Ahol könnyezhetnek az örömszülők, ahol mindenkit meg lehet ölelni, ahol nem ciki mezítláb táncolni, jóllakni, hangosan nevetni, valóban mulatni, nem csak szerepet játszani.

 

 

Álomszép esküvő

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük