vintage esküvő

Vintage esküvő – de mitől?

 

Vintage esküvő,  mitől vintage és miért, milyen esküvői kiegészítők miatt az ami? Vagy sejted, de mégsem tudod pontosan megfogalmazni magadban, hogy mi ez? Jó helyen jársz, Ferge Balázs a Vintage Nekem blogoldal szerkesztője elmeséli nekünk én pedig a fotóimmal illusztrálom 🙂 ! A cikk végén található linken fordulhattok hozzá, esetleg hozzám hiszen a téma minden aspektusában otthon van, érdemes szétnézni nála!

A vintage esküvő töretlen, egyre növekvő népszerűségnek örvend! A hullám ideért! 

Külföldön egész iparág épül rá, hogy mindenféle esküvői kellékhez hozzá lehessen jutni. Itthon is egyre többen dolgoznak a vintage hangulat (békebeli stílus) megteremtéséért. Vannak helyszínek, esküvői kiegészítők, vállalkozások, szolgáltatások, amik kifejezetten ezt az életérzést szeretnék átadni. Természetesen sokszor párosul más stíluselemekkel. Erre szükség is van, hisz, kiegészítik, hozzá tesznek és ezeknek az elemeknek a harmóniájából születik meg valami egyedi, stílusos.

Szabálytok és skatulyák nélkül, hogy milyen is legyen egy igazi vintage esküvő? Mindenkiben kicsit más kép él és ez így van jól, de vannak nagyon jellegzetes elemek. például az  ha az ember meglát, akkor kapásból a provence-i stílus jut eszébe. Megpróbálom ezeket összegyűjteni és egy-egy kép illusztrációként és végigvenni azokat a főbb részeket, amik kihagyhatatlanok hozzá!.

esküvői kellékek vintagehoz

1. Színek

Akár lakberendezésről, akár rendezvényszervezésről legyen szó, a színek befolyásolják az emberek hangulatát, azonnali, erős benyomást keltenek. Ezért sem mindegy milyen színeket használunk egy esküvőn. A vintage esküvő jellegzetes színei a pasztel, a fehér, a tört fehér, a rose gold. Nagyon népszerűek a koptatott, antik hatású tárgyak. Nincsenek hivalkodó színek, se króm, ezüst.

2. Esküvői kiegészítők és a dekor

Vannak elmaradhatatlan esküvői dekor, amik szinte az összes menyegzőn jelen vannak, például a virágok. Virágokból jellemzően a fehér és a pasztell színek dominálnak. Hortenzia, rózsa és a rezgők. Ezek a dekorok elvarázsolnak és összetéveszthetetlenek. Ilyenek lehetnek a csupros üvegbe vagy villanykörtébe rakott növények, amiket aztán fellógatható a terem bármely részében, de a székeket is díszíthetjük vele.  

A másik nagyon divatos újdonság, hogy egy jó nagy tükörre írják rá az ülésrendet. A tükörnek szép díszes vagy éppen koptatott kerete van és elhelyezik valahol a bejáratnál, hogy a vendégek azonnal észrevegyék.

esküvői kiegészítők olcsón lábas virágtartó
esküvői kiegészítők olcsón lábas virágtartó

Nagyon népszerűek és jellegzetes hangulatot adnak a régies bőröndök, amikbe képeslapokat, fotókat raknak. Fel lehet rá rakni nagy táblára kiírt szavakat, betűket akár egyenként.  Nagyon szép fénye van például a hosszú hagyományos égősornak (de már kapható új de retro stílusú is), ami a vendégek felett kanyarog a teremben esetleg a szabadban. Van, amikor világító lampionokat függesztenek fel jó sokat és azok adják a hangulat világítást. Néhány régi kopottas bútor feltétlen kelleni fog!  Az esküvői dekorációrészét képezzék régi könyvek és régi fehér-fehér vagy szépia fotók! Ugyanígy kihagyhatatlanok a kis porcelán csészék is, csakúgy minta csupasz asztalok horgolt vagy csipke terítői! Az asztalokon lévő szalvétákat és a desszertasztalt se feledd el. Ezek aranybányák a hangulat megalapozásában!

Ezek olyan szeretni valóan kreatívak… sok ilyet mééég!:)

A stílus jellegzetessége és kihagyhatatlan: Az a csipke minden mennyiségben! …na jó, szinte minden mennyiségben! 🙂

Vintage esküvő teríték

 

3. Helyszín

Ha lehet vidéki étterem, tanya, ahol akár a country stílus jellegzetességeivel is lehet vegyíteni a vintage-t. Ezek nagyon jól megférnek egymás mellett. Létezik városi pub és étterem is, ami vintage berendezéssel büszkélkedhet. Ezeken a helyeken már rengeteg kellék adott, pl. az oda illő székek, az asztalok, étkészlet és sok kis apróság.

esküvői kiegészítők egyedi asztaldíszek

4. Ruhák

A kor 1800 évekre dotálható. Mára számos ága létezik mint a romantikus a neutrális és a bohókás. Ha nem tudod beazonosítani akkor a nagy Gatsby  film vagy a “Gatsby esküvő” biztosan mond valamit. Nem csak az esküvői ruhára gondolok, hanem a koszorús lányok ruháira, a vőlegény ruhájára. Ezeket mind össze kell hangolni, hogy hasonlóan provance-i hangulatú legyen mind. Elterjedt szokás, hogy a menyasszony ruhája más színű (többnyire fehér), mint a koszorús lányoké. De ami igazán jellegzetessé teszi az esküvői ruhát, az a csipke. Vannak teljesen csipkével beborított ruhák is. A ruha testhezálló nem habos babos és nélkülözi az abroncsot is. A vőlegény ruhája pedig egészen sokféle lehet, nem ragaszkodnak a megszokott öltönyhöz, hanem különböző szövetnadrágokkal egy-egy inget, nyakkendőt vesznek fel. Sokkal lazább, de az elegancia megmarad.

vintage jellegű ruha

 

A felsorolást csak abbahagyni tudom, befejezni nem, hisz csak a kreativitás szabhat határt… Én azért szeretem ezt a stílust, mert a könnyed, laza eleganciája rengeteg lehetőséget ad, nem csak esküvői kiegészítők és dekor, hanem egy otthon berendezéséhez is. Ha valami az esküvőn jól mutat, miért ne állhatná meg a helyét az én nappalimban is?!

A témáról bővebben, illetve ha neked is lennének ötleteid vintage életérzéssel és témával kapcsolatban, nyugodtan keressetek engem vagy Balázst a http://vintagenekem.hu/ oldalon oszd meg velünk, kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Néhány gondolat a fotózásról is, amit szeretnék hozzátenni a cikkhez. Ezek a ruhák mivel kis abroncsosak, de jellemzően abroncs nélküliek, ezért én sokkaljobban szeretem őket mert egész egyszerűen közelebb tudtok kerülni egymáshoz. A fotózási pózok tekintetében picit más stílust használok így igazán egymáshoz közeli érzelmesképek születhetnek!

 

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük